jadransko more јадранско море
Потребно време за читање: < 1 минута

Површината на Јадранското море во леденото доба била помала од денешната, па и устијата на Јадранските притоки се наоѓале подалеку спрема југозапад. Устијата на Цетина и Крка се наоѓале околу 40 километри југозападно од Шибеник, на Зрмања околу 20 километри од Лошињ, на Соча околу 60 километри југозападно од најјужниот ‘рт на Истра.

Во природата е се променливо. Човек обично мисли дека планините се вечни. Меѓутоа, геолозите тврдат и докажуваат дека планините се менуваат низ долгото геолошко време. Во текот на долгите, мошне долги временски периоди, и високите планини бидуваат претворени во ридови, па дури и во рамнини.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here