Потребно време за читање: 51 минути

166. Дух-Духовност

Дух и тело, дух со тело, дух во тело, дух по тело. Духовност и материјалност, духовен и материјален свет. Може тој без таа и таа без таа? Само се чини дека може. Само се чини, но не може. Проблем се силата и енергијата на духот и телото, исто така на духовноста и материјалноста.

Духот во телото на човекот го одржува него. Го поткрева, го извишува. Со нив секогаш заедно, значи никогаш одделно човекот се препознава себеси како човек. Пред сè и над сè творечкиот дух. Кој се изразува и се докажува незапирливо, без оглед на што било. Што со неговата сила и енергија? Ништо, освен дело! Прво во свое и за свое време, а потоа за заедничко со друг, со други. И исто и различно.

Дуовноста е своевиден збир на духот, свеста и умот човечки. И како филозофија и како животна стварност. И како постојаност и како развој. И како сегашност и како иднина. И како вера и како доследност. И како верба и како доверба.

Има луѓе со слаб дух, со паднат и има луѓе со непореклив. Има луѓе со извишен и има луѓе со возвишен. Меѓу нив луѓе што ги обединува конкретна духовност; со смисла на животот и негово траење.      

Македонски народни пословици и изреки

Вера да веруаш, ама и добри работи да праиш.

Вера имало од века и ќе има довека.

Верата планиње преместуа.

Духом во љубов и согласје.

Евангелието кој не го слуша, нема добра душа. Кај што излегуа збор-и душа.

Едни се прости, други неписмени, трети по дух бедни.

И царот е чоек, ама од Бога е благосоен.

Којшто знаи книга, поеќе знаи да се моли на Бога.

Мирно срце Бога моли, а немирно солзи рони.

Мршата од чоека во земјата, а душата пред Бога.

Од мене песна, од Бога здравје и веселба.

Прао мери, прао душа да ви излези.

При вера и знање знањето је за мир, а верата за напред.

Рани душа да те слуша.

Рисјанцката вера чоека го преродуа.

Сон е лага, Бог е вистина.

Чоечкио живот заминуа од живото, но никоаш неговио дух.

Пословици и изреки од народи на светот

Бидејќи знаеме зошто му се доверуваме на Бог, Он е поголем од сите и од сè. (Словачка)

Вистинското човечко суштество е духовно. (Француска)

Во духовниот развој човекот се среќава со разочарувања и тешкотии кои треба да научи како да ги користиме. (Италијанска)

Го менуваш светот со смислен живот и духовна потрага. (Германска)

Духовната љубов ни смрт не ја уништува. (Романска)

Духовното знаење е за споделување. (Руска)

Кога срцето плаче по оној што го изгубило, духот се смее за она што го нашол. (Суфистичка)

Откако ќе умре, човекот не заминува духовно. Живее во љубовта (Кинеска).

При целосно отсуство на морално и духовно воспитание, децата се учат да се стремат кон луксуз и земни  задоволства. (Чешка)

Човекот е таму кај што престојува неговиот дух, а не кај што е неговото тело. (Тибетанска)

Латински изреки

Без духовно водство, материјалноста ги прави луѓето рамнодушни.

Вистинската храброст е духовна.

Добрината е духовна убавина на човекот

Духот ја придвижува материјата.

Лесно е да одржуваш духовен мир во пусто и скришно место.

Не паѓај со духот, благородно момче, така се оди кон ѕвездите (славата). (Macte animo, generose puer, sic itur ad astra.)

Не паѓајте со духот во несреќа. (Ne cede malis.)

.Со физичкиот и духовниот развој постојано стануваш подобар.

Човек во рамнотежа созрева едновремено умствено и духовно.

Домисла, гесло, мисла водилка

Ако, бидејќи си роден како човечко суштество, не си им дал на стварите никаква духовна смисла, личиш на човек кој од земја на бесценет камен се вратил со празни раце.
Тибетански запис

Без повисоки вредности не се постигнува морален и духовен напредок.
Анонимус

Во бракот е најважно духовното партнерство.
Анонимус

Духовноста ги собира луѓето околу уметноста.
Анонимус

Материјалниот живот му е спротивставен на духовниот.
Анонимус

Мудриот се бори со судбината, неразумниот човек паѓа со духот.
Анонимус

Прво е нужно да се спаси човекот од материјалната сиромаштија, само тогаш може да го спаси од духовна сиромаштија.
Анонимус

Световните нешта и духовните дарби имаат свои вредности кои не се вкрстуваат меѓусебно.
Анонимус

Рекле, издумале

Ако вашиот пат ве учи да дејствувате и да се трудите правилно и ве води до духовни сознанија како што се љубовта, сочувството и мудроста, тогаш очигледно вреди.
Тубтен Јеше

Ако телото во кое живееме го гледаме како храм што се користи за убави активности во служба на Божјите деца, тогаш го препознаваме како духовно. Но, ако го користиме нашето тело за повеќе себични цели, тогаш ја преживуваме само неговата материјална концепција.
Радханат Свами

Ако нашиот живот е составен од низа од илјадници моменти, во некои од тие моменти изгледаме многу подуховно развиени отколку во други.
Ен Ламот

Ако точно знаеш што да правиш, тоа не е духовно упразнување.
Семјуел Радерфорд

Ако има нешто поубаво од природата, поубаво од уметноста, поубаво од науката, тоа е човек кој не паѓа со духот во несреќа.
Фритјоф Нансен

Ако ми треба интелектуална стимулација и задоволување на моите духовни потреби, тогаш сум подготвен да влезам во разговор со секого, дури и со проститутка.
Шимада Соџи

Ако можете да ги споите логичните физички изрази на емоции со духовниот конфликт што се обидувате да го ублажите, тогаш имате првокласна драма во вашиот џеб.
Јирген Волф

Ако вистински сакам друг, очевидно ќе го средам своето однесување на таков начин што ќе придонесам максимално за неговото или нејзиното духовно растење.
Морган Скот Пек

Ако нема духовна ренесанса, светот нема да го познава мирот.
Даг Хамаршелд

Ако оние кои влијаат на другите не успеат да доведат до духовните височини, тогаш сигурно патувањето до низините ќе биде многу уморно.
Освалд Сандерс

Ако почивате во тишината внатре, сите оние што ќе ги сретнете ќе ги реанимираат своите духовни срца.
Рам Дас

Ако престојувате предолго во вашиот ум, тогаш станувате премногу апстрактни и издвоени од светот. Копнеете по духовниот живот, но не можете да го стигнете до него и да паднете во очај. Вежбањето на сетилата ве ослободува од апстракцијата и го отвора патот кон трансцендентоста.
Џејн Смајли

Ако одлучиш дека ќе бидеш среќен од сега натаму, до крајот на животот, не само што ќе бидеш среќен, туку и ќе станеш просветлен. Безусловната среќа е највисоката техника што постои. Тоа е навистина духовен пат и е толку директен и сигурен пат кон Разбудувањето, колку што би можело да постои.
Мајкл А. Сингер

Ако се гордеете со безначајното духовно или светско знаење и имате приврзаност кон него, тогаш нема да можете да ги согледате сопствените внатрешни недостатоци и заслугите на другите. Затоа избегнувајте ја гордоста и секогаш придржувајте се кон скромноста.
Патрул Ринпоче

Ако сме заинтересирани за духовни нешта, постепено сфаќаме дека она што навистина ни треба е да ја разбереме оваа природа, која изгледа е кошница без дно бидејќи во неа нема мир.
Гај Финли

Ако сте во физичко тело, вие сте на духовно патешествие. Некои луѓе можеби ќе ви кажат дека не се „за духовност“. Речено искрено, сите сме на духовно патешествие затоа што постоиме.
Мат Кан

Ако тоа што го посакувате не ви биде дадено, тоа не значи дека не сте успеале. Тоа едноставно значи дека вашиот духовен ум одлучил да ви даде нешто уште подобро, или дека сè уште не е дојдено времето, или дека сè уште не сте подготвени да го добиете она што го сакате.
Колин Типинг

Ако треба со еден единствен збор да ја изразам духовната состојба на современиот човек, несомнено би го избрал зборот „горчина“.
Мишел Велбек

Ако луѓето не можат да ја задоволат својата потреба од длабока врска на други начини, тие ќе бидат поприемчиви за предводник кој зборува непречено, кој ги поттикнува да се откажат од своите животи на „егоистично моментно задоволство“ и да го следат кон „тоа чисто духовно постоење“ во кое се состои нивната вредност како човечки суштества.
Џонатан Хајд

Анимализмот и атеизмот се претпочитаат од учените и се фалат од печатот. А свештенството е слабо да ѝ даде сила на верата што ја проповедаат.
Марија Корели

Антропозофијата е пат на знаењето што го насочува Духовното во човечкото битие кон Духовното во Универзумот.
Рудолф Штајнер

Апсолутна вистина постои, како гравитацијата, исто како што постојат духовни закони како овој: можете да го имате она за што зборувате, ако верувате дека навистина го имате, без дури да го знаете во реалноста. Тоа е верата.
Џина Шоволтер

Апсолутната вистина е дека „јас“ е совршено и целосно; вистинското јас е духовно и поради тоа никогаш не може да биде помалку од совршено; никогаш не може да има недостаток, ограничување или болест.
Чарлс Ф. Ханел

Аскетската духовност е симптом на самата болест која сака да ја излекува.
Алан Вотс

Аспирантот не бидува да се чувствува обесхрабрен, бидејќи по некое време ќе ја изгуби претходната инерција и сила од разделувачкиот удар и ќе умре сам. Наместо да се тревожи од нивното присуство, аспирантот треба да се потопи во динамични духовни практики.
Свами Шивананда Сарасвати

Бевме зафатени со проценка на духовната состојба на секој. Имавме многу работа. Можеби само Бог може да е во состојба да види во нивните срца и најскришните мисли, но ние имавме прилично добра претстава што ќе биде за многу луѓе на Судниот ден. Не толку добро.
Френки Шефер

Бедните по дух ја примаат вистината одложено.
Вислав Бруѕински

Бедноста не е ништо ако си силен по дух, не ѝ се предаваш на тагата, се стремиш кон слобода и си верен на своите мечти.
Сандра Сиснерос

Без духовно будење за божествените цели и врски во сите нешта, ние нема да ги знаеме нештата такви, какви што се во дејствителност.
Џон Пајпер

Без разлика каква е практиката или учењето, егото сака да чека во заседа за да ја присвои духовноста за сопствениот опстанок и печалба.
Чогјам Трунгпа

Без игри на човечките меѓуодноси, животот се лишува од својата најглавна смисла: духовните вредности се обезвреднуваат, а живеењето како целина станува непотребно.
Исак Асимов

Бездуховната уметност носи во себеси своја сопствена трагедија.
Андреј Тарковски

Бидете духовен воин во животот и никогаш не се предавајте.
Џошуа Дејвид Стоун

Благопријатна врска се јавува кога има општа духовна цел, споделени духовни вредности и взаемна желба да се изгради врска врз духовна основа и со цел поврзување со светлината на Создателот.
Јехуда Бурт

Благотворноста е како топлина во пролетта или летото што прави тревата, растенијата и дрвјата да растат. Без милосрдие или духовна топлина, ништо не расте.
Емануел Сведенборг

Бог да земе од нас и да нè сака во исто време, како што ни обезбедуваат утешителите е еден вид духовна ладнокрвност. Изгледаше феномен на животот како една смрт нè става во долг кон оние кои стојат до нас во беда и нè утешуваат.
Сузан Вриланд

Богот Дионис бил посветен и жрец на Големата Божица. Во современото духовно движење на жените Дионис е присутен кај некои жени кои го отелотворуваат архетипот на жрецот и посредник меѓу световите.
Џин Шинода Болен

Бог е подготвен да ви даде богатство, умствена и духовна сила и совршено здравје.
Валас Д. Вотлс

Богатството на човек е духовното совршенство скриено внатре во секој од нас.
Елизабет Гилберт

Божествената љубов на господарот не е онаа на човечката љубов, туку е нешто што само срцето, а никогаш умот е способно да го разбере. Во вистинска духовна традиција учителот му дава толку многу на својот ученик, што животот на ученикот е обземен и преобразен.
Свами Рама

Божјиот свет е создаден со закони и принципи. Духовните реалности се толку реални, колку гравитацијата, и ако не ги познавате ќе ги откриете нивните ефекти.
Хенри Клауд

Болестите можат да бидат наши духовни дупнати гуми-прекини во нашите животи кои по она време изгледаат како катастрофи, но завршуваат преку пренасочување на нашите животи на смислен начин.
Берни Сигел

Болката во душата не е доказ за невроза или духовна незрелост, туку резултат на реално гледање на нештата. И од овие стенкања современото христијанство сака да нè избави.
Лоренс Краб

Бонбоните, бисквитите и слатките може да не ги одгледуваат децата да бидат добри луѓе. Како телесната храна, духовната исто така треба да биде едноставна и хранлива.
Роберт Шуман

Бракот не е статична состојба меѓу двајца непроменливи луѓе. Бракот е психолошко и духовно патешествие кое започнува во екстаза на привлечноста, се движи низ карпестиот дел на самооткривање и завршува со создавање на интимна, радосна, доживотна заедница.
Харвил Хендрикс

Важна последица на ослободувањето од стравот од смртта е радикалното отворање кон духовноста од универзален и неденоминациски тип.
Станислав Гроф

Важно е да се види дека главната цел на секоја духовна практика е да се излезе од бирократијата на егото.
Чогјам Трунгпа

Велам дека митот е приказна која има одредена енергија, митска резонанца. Секогаш велам дека митот е солза во ткивото на реалноста низ која се излева сета оваа духовна енергија.
Џеј Парини

Ве молиме, имајте предвид дека под зборот „џентлмен“ имам предвид човек со високи духовни квалитети и следствено секој што може да се издигне до таква висина, може да стане џентлмен.
Чарлс Дикенс

Верата во Христа прескокаше од човек на човек како некаква божествена епидемија, не на болести, туку на духовно здравје.
Џон Полок

Верата е божествен доказ со кој духовниот човек ги разликува Бога и Божјите работи.
Џон Весли

Верата се твоите духовни мускули.
Норман Винсент Пил

Верата дека можеме да се потпреме на директни патишта кон среќа, радост, занес, комфор и екстаза, наместо да имаме право на овие чувства преку упразнување на лични сили и доблести, води до легии од луѓе кои среде големото богатство гладуваат духовно.
Мартин Селигман

Верувам во духови или барем во некое настојчиво духовно ехо од минатото на определени места.
Џенифер Мекмахон

Верувам дека оригиналните извори на сите религии треба да бидат предавани затоа што со тоа ќе ги откриеме нашите сличности, а не само различностите. Верувам дека ако Мухамед, Буда, Исус и Мојсеј се соберат, тие би биле најдобри пријатели бидејќи духовната основа на сите религии е нешто што гради единство.
Јехуда Бурт

Верувам дека целиот природен свет е најврховниот израз на оној духовен свет од кој и во кој единствен тој има свој живот.
Шеридан Ле Фанев

Вие природно почнувате да се сосредоточувате сè повеќе и повеќе на духовниот дел од вашето битие. Ова не го правите со тоа што ќе посегнете по Духот, туку со тоа што ќе го оставите останатото.
Мајкл А. Сингер

Вие не можете да бидете духовно слободни и финансиски обврзани.
Лери Буркет

Вие не можете да достигнете вистинско величие пренебрегнувајќи се себеси-своето здравје, својот разум, својот емоционален и духовен живот.
Стивен Кови

Вие не сте само човек кој оди по земјата. Имате душа. И тоа е духовната потрага.
Ени Кејган

Вие сте многудимензионално суштество затоа што вашето човечко тело го сместува вашето духовно тело и вашето духовно тело не е ограничено од димензиите на времето, пространството или формата. Како што растете духовно, вие станувате поприемчиви за овие други димензии.
Џејмс Ван Праг

Вината е еден од најтешките проблеми со кои се соочуваме духовно и емоционално. Тоа нè држи позагрижени за да бидеме „добри“, отколку чесни.
Хенри Клауд

Вистинската духовност зборува за Бог. Бог е љубов и слобода, па ако ги чувствувате овие две чувства во нешто, тоа е вашиот пат, тоа е вашата духовност.
Виталиј Гиберт

Вистинската љубов лечи и влијае на духовниот растеж. Ако не растеме поради љубовта на некој друг, тоа е обично затоа што е тоа фалшлива форма на љубов.
Џон Бредшо

Вистинската самодоверба не значи потпирање на физичката сила; значи потпирање на нешто посилно, нешто што е помалку расипливо…Значи доверба во духовното.
Свами Парамананда

Вистинскиот блесок не е функција на разбирање на нечија претстава за светот и наоѓањето ред, логика и духовност во него. Вистинскиот блесок е разбирањето дека вашиот поглед на редот, логиката и духовноста е она што го создало вашиот свет, и затоа сте способни засекогаш да промените сè.
Вишен Лакијани

Вистинскиот духовен живот е да знаеш дека си надвор од телото, умот и егото и да ја осознаеш душата во себе и да го осознаеш Бог и да бидеш благочестив. Само тоа ќе донесе мир.
Радханат Свами

Вистинскиот духовен напредок на аспирантот се мери според степенот до кој тој постигнува внатрешен мир.
Свами Шивананда Сарасвати

Вистинскиот критериум за духовна зрелост е колку често вашите зборови и постапки се усогласени со љубовта.
Мет Кан

Вистинското родство се засновува на духовната топлина.
Луиза Томсон Бритс

Вишокот е порочен и води до духовно опустошување.
Евгениј Водолазкин

Вљубувањето е духовно блаженство, деликатно придружено од чувственоста.
Маркус Вернер

Воената сила победува во битки, но духовната сила победува во војни.
Џорџ Маршал

Вознесението е всушност раѓање на Внатрешното Ти, изразено како духовен индивидуализам на состојбата на внатрешната честичка.
Стјуарт Вајлд

Војната е неразделен дел од историјата на човештвото. Но, духовното ропство е сосема поинакво прашање. Тоа е привилегија на поразвиените земји кои можат да си дозволат крстоносен поход против целиот свет, заплашувајќи ги еретиците со нуклеарни бомби!
Бери Ајслер

Војната по правило се предизвикува од слаби или духовно недостаточни луѓе, но битките и лишувањата паѓаат на достојните луѓе.
Анџела Ламберт

Волјата за растење во суштина е иста појава како љубовта. Љубовта е волја да се прошириш за духовен раст. Вистински саканите луѓе, по дефиниција се растечки луѓе.
Морган Скот Пек

Во детството е многу тешко да го разликуваш волшепството од славењето на духовноста.
Рик Рубин

Во духовниот свет не може да има друга склоност освен љубовта. Има неограничена разновидност, но сите тие се извонредно прекрасни начини на изразување љубов.
Радханат Свами

Во еден момент, целото население на Земјата ќе треба да погледне назад кон суштината на духовноста, која првенствено е грижа еден за друг.
Шинејд О’Конор

Во една книга за самураите тој еднаш прочитал една фраза, која ја направил свое мото: воин кој не се стреми кон духовно совршенство не е ништо повеќе од убиец.
Изабел Аљенде

Во животот на секој човек треба да постои духовен идеал кон кој се стреми. Луѓето се разликуваат едни од други според карактерот, умствените и физичките способности и следствено на нивните идеали исто треба да се разликуваат.
Свами Шивананда Сарасвати

Во извесна смисла нашите помрачени моменти и нашите највознемирувачки чувства се можност за духовен раст и откривање на нашата природна мудрост, за разбудување-ако одлучиме да ги искористуваме на тој начин. Ако е така, нашите најдлабоки сознанија можат да произлезат од работата директно-со сознание за нашите сопствени тешкотии.
Тара Бенет-Голман

Во каква духовна беда, во каква мака, во каква монотонија, повторувања на едно и исто нешто би живееле без книги?
Ерик де Кармел

Во комуникациите со емпатија, знаење, почит, духовност, толеранција, разбирање. Само тоа во вас што сум јас може да слушне што кажувам.
Рам Дас

Во нашето закрепнување научуваме дека љубовта не е просто чувство. Тоа е повеќе енергија што се пројавува преку ангажирање и волја за раширување себеси со цел потхранување на соопствен или на друг целосен раст кој вклучува физички, умствени, емоционални и духовни димензии.
Чарлс Витфилд

Во нашата духовна визија ние не само што треба да гледаме секое нешто во остар релјеф, да се истакнува во целиот блесок на своето специфично битие, туку исто така треба да гледаме секое нешто како прозрачно: во и низ секое создадено нешто треба да го препознаваме Создателот.
Калистос Вер

Во областа на духовниот живот „докази“ воопшто не постојат.
Рејмонд Муди

Во образованието на човештвото исклучителна улога играат личните взаемни односи и духовната комуникација на луѓето. Полесно е да го сакаш човештвото, отколку да му помогнеш на соседот.
Василиј Сухомлински

Во основата на заветната врска е прашањето за одговорноста. Кога има вистинско федерално раководство, раководителот како претставник презема одговорност за духовната состојба на членовите на заветното тело, а органската врска се одвива во двете насоки. Ние сме заветни суштества; ние сме создадени за тоа.
Даглас Вилсон

Во пост-индивидуалистичката ера науката и духовноста ќе станат сојузници и човечките суштества ќе осознаат огромен потенцијал што сега се чувствува слабо.
Хјустон Смит

Во рамките на духовното патување вие разбирате дека страдањето се престорува во нешто што ви е дадено за да ви покаже каде вашиот ум е сè уште заглавен. Тоа е превозно средство што ќе ви помогне да отидете на работа. Ете затоа се нарекува благодат.
Рам Дас

Во светот на духовните подвижници е добро да најдеш маж кој е повеќе од само маж.
Даглас Вилсон

Во сознанието на алчниот човек верувањето во ограничените ресурси и благословите на Земјата е длабоко вкоренето. Зависната жед за колекционирање иде од потребата за нешто што ќе го пополни недостатокот на живот и-на крајот на краиштата-духовната празнина.
Чери Картер-Скот

Во брачниот живот, во секој случај, не можеш да го изделиш физичкото од духовното, бидејќи тие се нераскинливо поврзани.
Алан Милн

Во оваа координатна мрежа, која потсетува на бела решетка на лицето на Земјината топка, линиите на двете наспоредни пространства чудесно се споија во една рамнина-земна и духовна.
Леонид Јузефович

Во последните векови е забележан највеличествениот материјален напредок во историјата, а сегашниот век ќе доведе до најголем напредок во умствената и духовната сила.
Чарлс Ханел

Во ранливоста човек ја практикува уметноста на пријателството, уметноста на срцето. Ова е основна духовна практика.
Габриела Рот

Во секој даден момент имаме божествена духовна задача пред нас: Изберете љубов или изберете страв.
Габриел Бернштајн

Во сè има биологија, дури и кога се чувствуваш духовен.
Хелен Фишер

Во текот на нашето вечно постоење ние поминуваме бескрајно повеќе време во духовниот свет на другата страна, отколку што поминуваме во човечкиот свет на земјата.
Силвија Браун

Во часовите на големите искушенија сè е на испит: духовна чистота, смелост и љубов.
Иља Еренбург

Вообразбата е духовно тело и таа е бесмртна.
Питер Акројд

Впечатоците од духовните преживувања му дадоа форма и содржина на мојот иден живот.
Густав Малер

Главното-никогаш не очајувајте, не се уништувајте и не паѓајте со духот.
Фјодор Емелјаненко

Глупавите работни места редовно предизвикуваат чувство на безнадежност, депресија и омраза кон себеси. Тие се форми на духовно насилство, насочени кон суштината на она што значи да си човек.
Дејвид Грабер

Го дефинирам Бог како енергија. Духовна енергија. Нема деноминација, нема проценка, има енергија која кога сме поврзани со неа знаеме зошто сме тука и што треба да правиме.
Деби Форд

Говорам за христијанство кое е доволно просветлено за да ја издвои духовноста од останатиот живот. Не само црква и држава, туку знаење и црква.
Ајан Хирси Али

Голема трагедија е што науката, тој прекрасен процес на утврдување на вистината, го отстапи духовното воздигнување на нејзините централни откритија: неизмерноста на Вселената, бескрајноста на времето, поврзаноста на целиот живот и вредноста на животот на нашите мала планета.
Ан Друјан

Големиот материјален напредок не се комбинира со голем духовен напредок. Токму обратното. Навистина, од оваа гледна точка можеби човекот никогаш не бил толку сиромашен, како откако станал толку богат.
Тицијано Терзани

Големите текови на историјата се посилни од човечки боцки. Плимите се зголемуваат, а плимите и  осеките однесуваат цели политички поколенија. Од друга страна, идеите имаат способност да живеат по физичката или духовната смрт на своите носители.
Лав Троцки

Големите духовни традиции се користат како средство да нè созреат, да нè исправат лице в лице со нашио живот и да ни помогнат да гледаме на нов начин преку развивање на спокојство на умот и сила на срцето.
Џек Корнфилд

Гордоста има многу облици, но духовната гордост е најтажната. Да се ​​гордееме со духовните дарби или лидерската позиција значи да заборавиме дека сè што имаме е од Бога, целата позиција што ја имаме е Божјо назначување.
Освалд Сандерс

Градовите се издигнати на духовни столбови. Како гигантски огледала, тие ги рефлектираат срцата на нивните жители. Ако овие срца потемнат и изгубат вера, градовите ќе го изгубат својот блесок.
Елиф Шафак

Градското општество успеа да создаде вредности, до извесен степен заеднички за сите жители, вредности естетски, културни, духовни.
Жак Ле Гоф

Гревот е духовно и морално малигно зло. Оставено без контрола, тој може да се распространи низ целото наше внатрешно битие и да загади секоја област од нашиот живот. Уште полошо, често ќе „метастазира“ од нас во животот на другите верници околу нас.
Џери Бриџис

Грубоста е духовна слабост.
Марија фон Ебнер-Ешенбах

Да се изнајде секогаш нешто убаво е особина на божествен дух.
Демокрит

Да ​​бидеш духовен човек значи да се противиш на сите сеопфатни, докажливи вредности на нашата култура и наместо тоа да го вреднуваш она што е уникатно, суштинско и вредно во себеси и твојата лична еволуција.
Жан Шинода Болен

Да ​​бидеш на своето место не значи да бидеш успешен од комерцијална гледна точка. Но, тоа ни гарантира духовно задоволство.
Кен Робинсон

Да ​​водиш духовна војна значи да мислиш против течението, а не против него.
Вирџинија Вулф

Да веруваш во иднината додека работиш на неа во сегашноста е водечката сила на духовниот пат. А главната работа во врска со тоа е да бидеш отворен кон животот, кон сè убаво и лошо што тој нуди.
Фредерик Леноар

Да ги обединуваш луѓето од целиот свет за да направат нешто убаво е начин да достигнеш највисок духовен развој.
Сузан Кејн

Да го ​​кажеме зборот „романтизам“ значи да кажеме модерна уметност-односно интимност, духовност, боја, стремеж кон бескрајност, изразувани со сите средства достапни на уметностите.
Шарл Бодлер

Да ​го ​сакаш поклонението како цел, е плотско; да го сакаш како средство и да ги раздвижуваш желбите во него за заедница со Бога во него, е духовно и плод на духовен живот.
Стивен Чарнок

Да живееш во ова скапоцено животинско тело на оваа земја е толку голем дел од духовниот живот, колку и сè останато.
Џек Корнфилд

Да ја изгубиме врската со телото значи да станеме духовно бездомни. Без сидро пловиме бесцелно, погодени од ветровите и брановите на животот.
Енодија Џудит

Да имате површно разбирање за сè на светот и да мислите дека имате целосно знаење е смртоносен духовен дефект.
Педрам Шојаи

Да ​​имаш господство над религијата значи да имаш надмоќност над душите на луѓето, следствено над нивниот духовен живот, и да ги користиш Божествените нешта што се во нивната религија како средство
Емануел Сведенборг

Да ја чуваш тајната на некој друг, е знак на голема духовна сила.
Хејмин Суним

Да лажеш е штетно за духовниот интегритет.
Павел Дуров

Да не научиш да уживаш во земниот живот и да бидеш среќен на Земјата и да го сакаш земниот живот, значи да не ги научиш целосно твоите духовни лекции! Многу светли работници не сакаат да го слушнат ова, но тоа е вистината!
Џошуа Дејвид Стоун

Да се  разочараш е едно, а да паднеш со духот-сосема друго! Да, јас сум разочаран, но не сум паднал со духот.
Тенеси Вилијамс

Да слушаме со отворено срце и да поставуваме прашања за да ни помогне подобро да го разбереме другиот човек, е духовно упразнување во вистинската смисла на зборот.
Хариет Лернер

Да, сосема е добро да ги искористите вашите магични способности и знаења за да напредувате на овој физички план, да добиете пари, пријатели, љубов и слава. Често им велам на луѓето дека на Запад е тешко да бидеш духовен кога се чудиш од каде ќе ти дојде следниот оброк или како ќе го издржуваш своето семејство.
Доналд Мајкл Крејг

Дали сакате да знаете како работи духовноста? Дишете.
Денг Минг-Дао

Два духовни живота владеат со светот-љубовта и омразата, а нивните постојани расправии го создаваат општото растројство на животот.
Марија Корели

Дваесет и првиот век ќе биде духовен или нема да биде.
Андре Малро

Две души живееле во тебе во целиот твој живот. Едната е егото, брбливоста, инсистирањето,  хистеричното, пресметливото; другата е скриеното духовно суштество чиј тивок глас на мудрост ретко си го слушнал или си обрнувал внимание.
Согјал Ринпоче

Денес ги комбинирам принципите на хуманизмот, пантеизмот и духовните практики како медитацијата, и го земам она што е неопходно и дозволено од хиндуизмот и христијанството што ги наследив од моето семејство.
Вишен Лакијани

Длабочината на нашата среќа е како кореновиот систем на дрвото: таа е постојана основа на нашата духовна благосостојба. И врвот на нашата среќа е како лисјата на дрвјата: колку и да се убави и привлечни, нивното растење не е долго-ќе дојде есента и тие ќе се исушат и ќе се распаднат.
Тал Бен-Шахар

Добрата смеа е сигурен знак за духовно здравје.
Максим Горки

Добрата смеа и доброто чувство за хумор се показатели за духовното здравје на човекот. Способноста да се смеете на секакви егоистични пројави во себеси е неопходен елемент на развојот на целиот духовен пат на човекот.
Мајкл Лајтман

Добриот уметник треба да слика два објекта наеднаш-човекот и неговиот духовен стремеж.
Вилијам Сомерсет Мом

Добродетелта не е ништо друго, освен духовна убавина.
Филип Честерфилд

Довербата, смирението, едноставноста, соработката и чувството на напуштеност се квалитети високо ценети во духовниот живот, но исклучително неуловливи за луѓето кои живеат во комфор.
Филип Јенси

Добрината е најпрекрасниот извор на духовна предвидливост.
Мигел де Унамуно

Додека благодатта го дели христијанството, вистината исто. Исус беше исполнет со благодат и вистина, а во христијанството можете да ја дознаете вистината не само преку некаков вид духовно преживување, туку и преку внимателно истражување.
Ли Стробл

Додека минуваме низ секој ден задоволувајќи ги потребите на луѓето околу нас, можеме да се исцрпиме физички, емоционално и духовно. Бог располага со бескрајна залиха на благодат, сила и мудрост кои Он сака да течат преку нас кон другите. И треба да продолжиме да се враќаме во Неговото присуство за да ги пополниме нашите резерви.
Ненси Ли Демос

Додека сме здрави, ние мислиме за себеси како за духовни суштества.
Антониј Сурожки

Додека сте приврзани кон вашите мисли, не можете да ги победите желбите и одбивноста. Со разбудувањето на духовната енергија вие осознавате дека сте многу поголеми од вашите мисли и можете да ги победите вашите желби и непосакувања.
Бханумати Нарасимхан

Дојде време да се претставиме како духовни суштества од светлина и љубов.
Џејмс Ван Праг

Досега, независно од тоа колку далеку луѓето се искачиле, тие остануваат змејови лансирани од Земјата. Тие не ја прекинаа духовната врска со нивната родна планета. И сега оваа нишка е скината.
Лиу Цинг

Доживувајќи болка, неподготвен човек тагува, се жали и плаче, се бие в гради и удира во очај. Така, болката се удвојува-освен физичка, има и духовна. Како човек кој бил застрелан со една стрела и следен од друга: како резултат на тоа тој чувствува болка од две стрели.
Даглас Абрамс

Дрвјата се најголемите и духовно најнапредните растенија на Земјата. Тие се постојано во медитација. Фината енергија е нивниот природен јазик.
Мантак Чија

Друга јазична карактеристика, поврзана со психопатијата, е склоноста да се зборува за власт, пари, секс и физички потреби, додека луѓето со пониска психопатија се склони да зборуваат повеќе за семејството, пријателите и духовноста.
Томас Шаморо-Премузик

Друг духовен предлог за зачувување на спокојството е да се воздржите од обидот да ги контролирате сите околу вас. Колку повеќе контролирате, толку повеќе ќе се изгубите во егото и ќе се оддалечите од вашиот дух.
Соња Чокет

Дури најиздвоениот пустиник од општеството е обусловен во својот духовен живот од општеството што го создало.
Вилхелм Винделбанд

Дури ако материјализмот донесе среќа во овој живот (која сигурно не е), тој ќе нè остави ужасно неподготвени за следното. Материјализмот нè заслепува за нашата духовна беда. Тоа е бесплоден обид да се најде смисла надвор од Бога, Изворот на сиот живот и Давателот на сите добри дарови.
Ренди Алкорн

Дури да можете со зборови да искажете што е безнадежно задоцнета љубов, тоа нема да ви ја задоволи духовната жед.
Малколм Лори

Дури духовно богатите и интелигентни луѓе длабоко во себе стравуваат дека еден ден ќе треба да се борат за своите основни потреби и гледаат како другите луѓе се борат, тој страв се намалува.
Јирген Волф

Духовноста мора да се доведе на практично ниво на живот. Инаку, каква е користа од неа? Духовноста мора да ги воздигне и срцето и духот, и поединецот и масата, и општеството и нацијата.
Селвараџан Јесудијан

Духот на големиот гениј покажува најголема активност во инвенцијата тогаш, кога е најмалку зафатен со надворешни ствари.
Лонардо да Винчи

Духот го прави човекот благороден, а не потеклото.
Луциј Анеј Сенека

Духот кој е остар, а не е широк, се фаќа за сè, но не се движи.
Рабиндранат Тагоре

Духот мора да има врска со светот, инаку ќе стагнира или ќе се впушти во визија на неоправдан ентузијазам.
Филип Стенхоуп Честерфилд

Духовна дисциплина: секоја дејност што ја извршувам со преголем напор, што ќе ми помогне да го направам она што сега не можам да го направам со преголем напор.
Марк Бјуканан

Духовната битка е толку свирепа, како битките на војските; но размислувањето за правдата е задоволство што му е достапно само на бога.
Артур Рембо

Духовната врска не е нужно онаа во која две души цело време се смешкаат. Духовно значи да бидеш над сè друго, автентичен. Вистинската работа може да се случи само во присуство на строга чесност. Сите копнееме по тоа, но се плашиме чесно да комуницираме со други луѓе бидејќи сметаме дека ќе нè остават ако видат кои сме всушност.
Маријам Вилијамсон

Духовната депресија или несреќа во христијанскиот живот многу често се должи на нашата неспособност да ја сфатиме големината на Евангелието.
Мартин Лојд-Џонс

Духовната добродетел на светата тајна е како светлината; иако поминува меѓу нечистите, не се осквернува.
Свети Августин

Духовната еволуција е дел од судбината на секоја душа на Земјата, а секоја душа расте и се развива со различна брзина. Вие сте токму онаму каде што треба да бидете.
Џејмс Ван Праг

Духовната зрелост започнува кога ќе престанеме да чувствуваме дека треба да се грижиме за светот.
Николас Гомез-Давила

Духовната зрелост не се мери според обмисленоста на мислењата на човекот, туку според нивната искреност и храброста потребна за нивно изразување и поддржување.
Мис Керолајн

Духовната зрелост што човек ја стекнува по непроспиена ноќ покрај креветот на болно дете веројатно е еднаква на онаа што е стекната од долгогодишна монашка практика.
Даглас Ејбрамс

Духовната интелигенција е способност да ги водиме нашите животи на таков начин што да одразуваат длабоко филозофско и метафизичко разбирање на реалноста и на самите нас, откриено преку лично искуство за време на систематско духовно извршување.
Станислав Гроф

Духовната убавина на човекот е пред сè во верноста кон благородни, вистински, правилни убедувања.
Василиј Сухомлински

Духовната мастурбација е задоволување на ветувањата наместо нивно исполнување.
Станислав Лем

Духовната практика е способност да ја понудите вашата љубов, дури кога се чувствувате повредени, затворени, напнати, јадосани, неразбрани или омразени.
Дејвид Деида

Духовната рана може да се излечи. Но, тоа треба да се стори преку тага, и тоа е болно.
Џон Бредшоу

Духовната осаменост е како пекол; пробив кон читателот, односно кон неговото разбирање, е патот низ чистилиштето. Задоволството од завршеното е поголема награда за трудот, отколку платата и хонорарите.
Лев Гумиљов

Духовната ситуација на човек се јавува само таму кај што тој се чувствува себеси во гранична ситуација.
Жан Бодријар

Духовната служба, без разлика дали е на свештеник или учител, не требаше да се плати со злато или сребро. Не затоа што беше безвредна, туку затоа што беше бесценета.
Инадзо Нитобе

Духовната црква прво се претвора во црква кога дејствува како благонаклонетост од милосрдието, а милосрдието е вистинското учење на верата.
Емануел Сведенборг

Духовни сили поседува само оној што е способен да се предаде.
Екхарт Тол

Духовниот водач е прст насочен кон месечината. Ако прстот се обиде да стане месечина, тоа може да доведе до тежок грев.
Хејмин Суним

Духовниот напредок е како детоксикација.
Маријам Вилијамсон

Духовниот пат е многу, многу лесен за човек со одлучност, трпение, издржливост, саможртва, бестрасност и силна волја.
Свами Шивананда Сарасвати

Духовниот растеж постои во оној момент кога сте свесно подготвени да ја платите цената на слободата. Треба да сте подготвени во секое време и во секакви околности да останете свесни пред лицето на болката и да работите со своето срце, опуштајќи се и останувајќи отворени.
Мајкл А. Сингер

Духовниот свет може лесно да допре до вас кога вашиот ум е неподвижен и чист. Медитацијата често се нарекува „седење во тишина“. Секогаш кога сакате да го достигнете Духот на оваа страна од животот, почнете со седење во тишина.
Џејмс Ван Праг

Духовниот успех зависи од вашата спроводливост. Нема духовно спроведување, нема напредок!
Мајстор Чоа Кок Сви

Духовниот човек се обидува да се ослободи од материјалноста која е причина за блудното талкање во лавиринтот на инкарнациите, но обичниот човек не сака повеќе од подобрување на своето земно постоење.
Парамаханса Јогананда

Духовниот аспект на доблеста се докажува од смиреност-мирно присуство на умот. Спокојството е храброст во тишината.
Инадзо Нитобе

Духовните врски се посилни од крвните.
Викас Сваруп

Духовните и емоционалните аспекти на уметноста се можеби нивните најважни квалитети.
Даниел Левитин

Духовните односи се многу повредни од физичките. Физичките врски без духовни се исти како телото без душа.
Махатма Ганди

Духовно нашите индивидуални души имаат три основни потреби: да бидат видени, да бидат слушнати, да го изразиме уникатно нашето најавтентично Јас.
Никол Лопера

Духовно, карпите секогаш прават да се чувствуваме близу до Бога. Мислам дека тоа е отрезнувачко чувство на безначајност.
Хелен Симонсон

Духовност, слобода и одговорност-тоа се егзистенцијалност на човечкото постоење.
Виктор Франкл

Духовноста во најголем дел е маска носена од безделничење, ароганција и алчност.
Роберт Ингерсол

Духовноста е да можеме да видиме што не е во ред со себеси, да ја прифатиме идејата дека можеме да се промениме, а потоа да покажеме желба дејствително да се трансформираме себеси.
Карен Берг

Духовноста е невидлива. Никогаш не го заборавајте тоа. Ако можете да ја видите, ако е облечена во смешна облека, ако е горе за да биде видена, ако прави голема претстава од себеси, тоа не е духовност. Тоа е его.
Стјуарт Вајлд

Духовноста е пресечна точка на три патишта: отпуштање на егото, безусловно да за условите на човековото постоење и неизмерно сочувство.
Дејвид Ричо

Духовноста е спротивна на религијата, бидејќи таа е вродена во секој човек. Во ова време религијата се јавува како готова мисла наменета за оние кои не се во можност да го пронајдат својот сопствен пат на развој.
Бернард Вербер

Духовноста е препознавање и славење дека сите ние сме нераскинливо поврзани со сила поголема од сите нас, и дека нашата поврзаност со таа сила и едни со други се заснова на љубов и сочувство. Практикувањето духовност носи чувство за перспектива, смисла и цел во нашиот живот.
Брене Браун

Духовноста е препознавање на божествената светлина што е во сите нас. Таа не припаѓа на некоја посебна религија; таа им припаѓа на сите.
Мохамед Али

Духовноста е оживување на нашата божествена свест, а не создавање на нешто ново.
Радханат Свами

Духовноста е творештво. Само со креативност можете да ја преобликувате вашата личност во духовно средство.
Денг Минг-Дао

Духовноста започнува кога ќе решиш дека никогаш нема да престанеш да се обидуваш. Духовноста е ангажираноста да отидеш подалеку, без разлика што е неопходно. Тоа е бескрајно патување засновано на надминување на себеси во секоја минута од секој ден до крајот на животот.
Мајкл А. Сингер

Духовноста и верата се во основата на тоа што сум. Родена сум од длабоко религиозни родители кои успеаја да ми ја дадат таа здрава основа во црквата и во мојата вера, што навистина ми служеше толку добро.
Кондолиза Рајс

Духовноста изгрева кога индивидуалноста исчезнува. Кога нашето его ќе стане свесно за нешто што е повисоко од него-индивидуалниот Дух или Душата; тогаш духовноста изгрева.
Свами Рама

Духовноста не е лесна за дефинирање, но можете да ја разберете кога е на лице. Тоа е мирисот на Господовата градина, силата да ја промените атмосферата околу вас, влијанието што го прави Христос реален за другите.
Освалд Сандерс

Духовноста не може да се оддели од тоа како се однесуваме спрема нашите тела, го градиме нашиот начин на живот и ја поддржуваме нашата енергија на повисоки нивоа.
Џејмс Редфилд

Духовноста не се исцрпува со религиозност.
Виктор Франкл

Духовноста значи единство на динамиката и формата во моралните и културните акти на човекот.
Пол Тилих

Духовноста треба да се практикува не само во осаменост, туку и меѓу луѓе. Отворете се кон луѓето околу вас и почувствувајте се поврзани. Тоа е вистинскиот предизвик на духовната практика.
Хејмин Суним

Духовното богатство е она што човекот го носи со себе на овој свет: вродени таленти, способности, генијалност.
Гвидо фон Лист

Духовното воспримање треба да биде предмет на индивидуална потрага, во спротивен случај таа нема значење.
Мајкл Њутн

Духовното е соединување со коренот на мојот живот.
Мајкл Лајтман

Духовното растење вклучува продлабочување на вашиот идентитет, чувствувајќи подлабоко кој сте.
Дејвид Деида

Духовното растење зависи од две нешта: прво, желбата да живееме според Божјото Слово; второ, готовноста да се прифатат какви било последици што може да произлезат како резултат.
Синклер Фергусон

Духовното растење на современиот човек е невозможно без позитивни дејства во материјалниот свет.
Мајкл Берг

Духовното лидерство изискува луѓе исполнети со Дух. Други квалитети се важни; да бидеш исполнет со Дух е незаменливо.
Освалд Сандерс

Духовното ниво не може да се подигне, духовното ниво го подигнуваш сам. Тоа се подига толку повисоко, колку повеќе човек е способен да живее, останувајќи човек.
Лууле Вилма

Духовното го победува материјалното кога ќе свршат пари.
Дмитриј Глуховски

Духовното послание е дека ги губиме нашите животи за да им угодиме на другите; ако сте доброто дете што го сакаат мама и тато, но восприма гнев, вие се подготвувате за болест.
Берни Сигел

Духовното пространство се губи со стекнувањето удобност. Ја видов неопходноста од создавање смеса од јапонска духовна култура и современа западна архитектура.
Тадао Андо

Духовното патешествие не е поврзано со придобивањето на нешто надвор од себе, туку вие проникнувате во длабоки слоеви и превези за да се вратите во најдлабоката вистина на сопственото битие.
Рам Дас

Духовното патување е патешествие на постојана трансформација. За да растете, треба да се откажете од борбата да останете исти и да научите да ја прифаќате промената во секое време.
Мајкл А. Сингер

Духовното треба да му служи на животот, а не на животот на духовното.
Стефан Цвајг

Духовното барање не е некаква дополнителна полза за нашиот животи, нешто во што се впуштате ако имате време и склоност. Ние сме духовни суштества на земно патешествие. Нашата духовност го сочинува нашето битие.
Џон Бредшо

Духовното, военото и книжевното образование се неопходни и корисни-неизбежно-за малкумина, но виталното вистинско образование е потреба на народните маси.
Дмитриј Менделеев

Духот, каде и да се појави, е тормозен и затворен-и, се разбира, веднаш му става белег на недуховност.
Томас Бернхард

Еволуцијата е клучот за избегнување на целиот проблем со Бог. Кога ја предизвикувате еволуцијата, вие всушност предизвикувате некого на духовно ниво.
Франк Перети

Евтаназијата е тема која длабоко ги засега личните погледи за достоинството и стравот, но најмногу за духовноста.
Елин Хилдебранд

Едвај некој верува дека рамнотежата е поврзана со духовните состојби. Тоа е физичка состојба. Тоа се однесува на физиологијата. Тоа е нешто инстинктивно кое е својствено на нашата природа и овозможува одржување на рамнотежа. Состојбата на рамнотежа е својствена за други живи суштества, вклучувајќи ги и растенијата.
Берт Хелингер

Еден од проблемите со духовното пребарување е дека сме склони да чувствуваме оти можеме да си помогнеме само со многу читање и самостојно вежбање, без да се поврзуваме со одредена линија. Без учител на кој ќе му се оддадеме, без објект на преданост не можеме да се ослободиме од духовниот материјализам.
Чогјам Трунгпа

Единствената молитва на која веднаш се одговара е молитвата за духовно воздигнување.
Михаел Лајтман

Единствениот излез е духовна, интелектуална и емоционална револуција, во која конечно ќе научиме од прва рака да ја искусиме меѓусебната поврзаност на човек и човек, организам и организам, дејствие и последица.
Грегори Бејтсон

Единственото што ми треба е духовно спокојство и пари кои ми дозволуваат да не правам ништо и кои секогаш ќе ми бидат при рака ако посакам нешто да направам.
Џорџ Харисон

Една од најмоќните, макар и тешки лекции што сите ние треба да ги научиме на нашето духовно поклонение е дека дури и кога се случуваат лоши нешта и не разбираме зошто, можеме да му се довериме на Бог да присуствува и да работи во наше име.
Хенри Клауд

Една разлика меѓу духовниот закон и законот на егото е дека духовниот закон е многу игрив и креативен, додека законот на егото е фиксиран и рутински.
Соња Чокет

Едно духовно оптимистичко гледиште смета дека универзумот е исткаен од ткаенина на љубовта. Сè што се случува е на крајот на краиштата за добро, ако сме подготвени да се соочиме со тоа и да ги искористиме нашите непријатности за растеж на душата.
Џоан Борисенко

Едно од највредните наследства на татко ми за мене беше духовното. Од него ја научив вредноста на храброста и силата на волјата.
Арманд Хамер

Едно од основните барања за вистински духовен раст и длабока лична трансформација е помирувањето со болката.
Мајкл А. Сингер

Екологијата и духовноста се суштински поврзани бидејќи длабоката еколошка свест е на крајот духовна свест.
Фритоф Капра

Ете зошто верувам дека уметноста е многу позначајна од економијата или филозофијата. Таа е директна мерка за духовната визија на човекот.
Херберт Рид

Ете зошто духовниот напредок е бавен: не затоа што никој нема да ни ги каже тајните, туку затоа што ние самите треба да ги преодолееме чувствата и стравот пред да можеме да ги разбереме.
Денг Минг-Дао

Желбата да се дојде до самите длабочини е знак на желба да се контролира сè; страв од непознатото, копнеж за сила што остава малку место за духовност, мистерија-сè што се случува едноставно затоа што се случува.
Ерик де Кармел

Желбата за личен духовен растеж, медитација и слично е секако прекрасна, но може да ја прикрие опасноста од растечка себичност и гордост, а понекогаш најдобрата духовна практика е собирањето ѓубре во најблиската шума.
Викторија Рајдос

Живееш меѓу ова неубаво богатство и се губиш. Се грижиш за глупости како духовноста и внатрешното здравје, исполнетоста и взаемните односи. Немаш претстава како е да гладуваш, да гледаш како се претвораш во коски.
Харлан Коубен

Живот без повисока свест за животот, ограничен само со една љубопитност, е невозможен. Неопходно е духовно творештво.
Венјамин Каверин

Животното во човекот е стремежот да се концентрира на задоволување на потребите; духовното во човекот е волјата да им служи на повисоки цели, и во служењето на цели тој ги надминува своите потреби.
Абрахам Џошуа Хешел

Животот е навистина духовен расплет кој е личен и волшебен-расплет што ниедна наука, филозофија или религија сè уште целосно не го разјаснила.
Џејмс Редфилд

За да бидете светлина за другите, ќе ви треба добра доза духовен живот. Затоа што како што велеше мајка ми, ако си на добро место, тогаш можеш да им помогнеш на другите; но ако не си, тогаш побарај некој кој е на добро место кој може да ти помогне.
Ригоберта Менчу

За да постигнеш духовен став за „чудотворство“, доволно е едноставно да се опуштиш.
Вејн Даер

За да измерите дали се работи за смирение или депресија, проверете дали напредувате духовно или одите надолу.
Радханат Свами

За да ја испитаме секојдневната духовност, треба да помниме дека сме духовни суштества кои поминуваат извесно време во човечко тело.
Барбара Де Анџелис

За да се надградите себеси, треба истовремено да обрнете внимание на духовните, емоционалните, когнитивните и физичките делови на животот.
Дејв Аспри

За да се отвориме длабоко, како што бара вистинскиот духовен живот, потребна ни е огромна храброст и сила, еден вид воинствен дух.
Џек Корнфилд

За мажите сексот е спортска вежба, за жените духовна.
Џонатан Керол

За човек кој знае да го создаде своето духовно богатство, нема прва, втора љубов, туку има само љубов.
Василиј Сухомлински

За човек развиен во естетска и духовна смисла, нема стереотипни, наводно „објективни“ проценки.
Андреј Тарковски

Задоволството и посветеноста на духовните идеали се можни само во отсуство на стрес.
Елизабет Гилберт

Закон во Вселената е дека бранот на духовно будење секогаш е проследен со период на сомнеж во материјализмот, при што секоја фаза е неопходна за духот да може да добие еднаков развој на срцето и интелектот, без да биде однесен премногу далеку во двете насоки.
Макс Хајндел

Зарем духовната потрага во суштина не е движење кон објективност?
Роланд Меруло

Затворете го вашето физичко око за да го видите вашето лице прво со духовното око.
Каспар Дејвид Фридрих

Затоа, исфрлете ги од своето срце земните одвлекувања и насочете си ги очите кон духовните радости, за најсетне да научите да се одморате во светлината на Божјата контемплација.
Алберт Велики

Затоа што треба да го запознаеме надворешниот свет со нашиот внатрешен свет или постоењето ќе нè здроби. Тоа е духовен закон, реален како гравитацијата. Ако не го прифатиме нашето пространство како живи суштества, останатиот дел од животот ќе нè исполни целосно како што водата пополнува дупка.
Марк Непо

Зашто во секој дел од Словото има внатрешна смисла, која се однесува на духовните и небесните нешта, а не на нештата природни и световни, како што се третирани во смислата на писмото.
Емануел Сведенборг

Знакот на генијалноста е непрестајната активност на умот. Генијалноста е духовна алчност.
В.С. Притчет

Знам со сигурност дека најдобриот начин да го разберете духовниот принцип, можеби дури единствен начин, не е да читате книги или да слушате говорник кој го објаснува од подиумот, туку да создадете услови во кои може да видите како функционира.
Пем Грут

Знам дека не сум човек што има духовно преживување. Јас сум духовно суштество кое има човечко искуство.
Џон Гордон

Значење има не продолжителноста, туку интензитетот на преживеаното испитување. Преку страдањето таа достигна до духовна зрелост.
Томас Харди

И, без разлика колку да еволуирал човекот да мисли дека е, тој нема право да се меша во туѓи духовни практики, бидејќи мешањето само по себе е најнеразвиеното од сите религиозни дејствија.
Дејвид Фроли

И не ја сметајте ерудицијата за показател за духовно богатство.
Венедикт Ерофеев

И така, човек поседува материјален имот, живее во одредена социјална организација. Своите мисли ги соопштува со помош на јазикот и се раководи од систем на духовни вредности…Основните категории на културата од самиот почеток требало да работат истовремено и меѓусебно поврзани.
Бронислав Малиновски

И четирите елементи се случуваа подеднакво-кујната, виното, обслужувањето и севкупната атмосфера. Ме научи дека хранењето може да се случи на духовно ниво.
Чарли Тротер

Идејата не е да го разгледуваме духовниот пат како нешто многу луксузно и пријатно, туку да го разгледуваме едноставно како соочуваање со фактите на животот.
Чогјам Трунгпа

Идејата дека сознанието е основата на битието е во основата на сите духовни традиции.
Амит Госвами

Изборот на водачи освен духовните квалификации секогаш води до недуховно владеење.
Освалд Сандерс

Измачувањата за надминување на сопствените ограничувања се маки на духовно растење.
Џозеф Кембел

Или сум нашол свој духовен дом или сум гледал премногу телевизија.
Линдзи Келк

Има голема разлика помеѓу можноста да ја објасниш религијата интелектуално и трансформирањето на тоа знаење во духовно преживување.
Тубтен Јеше

Има духовна реалност и материјална реалност, и двете се еднакво реални и речиси еднакво пријатни за сетилата.
Семјуел Бекет

Има духовна побожност што доаѓа природно во делата на човекот, но таа е видлива само ако се преземаат и извршуваат дејствија со мисла за таа побожност.
Стјуарт Вајлд

Има небесни тела и земни тела: но една е славата на небесните, а друга славата на земните… Има природно тело и има духовно тело.
Пол Роланд

Има ли духовен елемент во творештвото? По ѓаволите да. Нашиот најмоќен сојузник (нашиот незаменлив сојузник) е верувањето во нешто што не можеме да го видиме, слушнеме, допреме, вкусиме или почувствуваме.
Стивен Пресфилд

Има неколку начини да умреш, Вили. Еден од нив е духовно убиство. Телото живее, но душата излегла од него.
Френсин Метјуз

Има различни степени на духовно зреење. Еден степен му дозволува на човек да го види вообичаено невидливиот етер со безбројните суштества кои вложуваат во тоа царство. Други и повисоки варијанти му даваат способност да го гледа светот на желбите, па дури и светот на мислата додека останува во физичкото тело.
Макс Хајндел

Има само еден инструмент кој е достаточен за проучување на нештата на духот, а тоа е самиот Дух. Како што е потребно да се обучи човек за научни истражувања во физичкиот свет, така е неопходен долг и бавен процес за да се подготви човек за истражување на духовниот свет.
Макс Хајндел

Има само еден проблем-еден единствен на светот-да им вратиш на луѓето духовна содржина, духовни грижи…
Антоан де Сент-Егзипери

Има такви концепции како духовната памет и духовното искуство на човекот, кои треба да бидат присутни во секој од нас, независно од возраста.
Валентин Распутин

Има толку многу магла која треба да ја пропуштите, замаскирајќи го духовниот вакуум.
Брајана Лабускез

Има физичка самост, но има уште и духовна.
Вјачеслав Тихонов

Интелектуалец-тоа е оној чии интереси во духовната страна на животот се настојчиви и постојани, не предизвикани од надворешни околности, туку дури и покрај нив. Интелектуалец е оној чија мисла не е имитирачка.
Александар Солженицин

Интелектуалните забави се неопходни за нашето духовно здравје.
Луис Керол

Интуицијата е моќна алатка која може да ја излечи болната разделба што сите ја чувствуваме меѓу нашето земно, световно јас и нашето божествено, вечно јас. Кога ќе сфатиме дека нашето духовно знаење во нас е токму сега и отсекогаш било, ние сме исполнети со светлина, безгрижни и просветлени.
Пени Пирс

Интуицијата е сознавачко искуство-во чист дух-со чиста духовна содржина.
Рудолф Штајнер

Ислушувањето со сето свое срце е најголемиот духовен дар што можете да го дадете на друг човек.
Хариет Лернер

Истиот феномен што упатуваше на материјалистичко објаснување на духовната и религиозната вера им даде на луѓето толку силно искуство што ги убеди во постоењето на нематеријална реалност-самата основа на религиозната вера.
Мајкл Полан

Историјата е духовна академија, таа е публика во која се воспитува идната генерација, избегнувајќи ги грешките на своите претходници и следејќи го примерот на нивните достојни дела.
Рафи

Историјата и задачата на иднината веќе не значат борба на класа против класа или конфликт меѓу една црковна догма и друга, туку договор меѓу крв и крв, раса и раса, народ и народ. А тоа значи: борба на духовните вредности едни против други.
Алфред Розенберг

Историјата на нашиот духовен живот е непрестана потрага по единство меѓу нас и светот.
Рудолф Штајнер

Исчезнував, умствено, духовно, физички, творечки-сè избледуваше.
Ентони Киедис

Ја гледаме одново потврдената врска меѓу духовната импотенција и антирационализмот: човек не може да се одрекне од Бог и да се задржи разумот.
Ерик Вогелин

Ја дефинирам љубовта вака: волјата за проширување на себеси со цел прихранување на сопствениот или туѓиот духовен растеж.
Морган Скот Пек

Ја почувствував механиката на власта како неизбежен товар, а не како духовно задоволување.
Лав Троцки

Ја сакате и изучувате големата музичка уметност. Пред вас ќе се открие цел свет на повисоки чувства, страсти, мисли. Тоа ќе ве направи духовно богат. Благодарение на музиката, ќе најдете во себе нови сили кои претходно ви беа непознати. Ќе го видите животот во нови тонови и бои.
Дмитриј Шостакович

Јас имам свои духовни погледи, но не ги вбројувам во организираната религија. Мислам дека религијата е нешто посебно и индивидуално за секој човек.
Џесика Алба

Јас сум духовен човек кој живее во човечко тело, а не човечко тело со дух.
Боб Проктор

Јас сум живо сведоштво за оваа вистина: будењата не се мистични искуства што се резервирани само за монасите, мистиците и поетите. Тие не се само за „духовни“ луѓе. Тие се за секој од нас кој сака да се промени-кој сака да се излекува, да напредува, да блесне.
Никол Лопера

Како и јогата, духовниот живот е доста тежок.
Стинг

Како што стареам, јас сум многу поспокоен, но сè уште сум исто толку способен да го добијам она напрегнато стресно чувство на умствено и духовно нерасположение.
Ен Ламот

Катастрофите, ужасите, со кои постојано се бориме, се последица на нашето духовно несовршенство. Напорите насочени кон борба со сенката, со последиците, не можат да ја надминат главната причина-духовното распаѓање што се случува сега и со кое ретко кој ги поврзува сите наши неволји.
Сергеј Николаевич Лазарев

Книгата е отворена сеопфатна духовна автобиографија, но уловот е што на секое друго ниво таа е нешто како безумен колаж од фрагменти на паметта.
Џонатан Литам

Книги-глас на далечните и мртвите: тие нè прават наследници на духовниот живот од минатите векови.
Вилијам Ченинг

Кога сакате да ги задоволите вашите сетила, тоа е материјалниот живот. А кога сакате да му служите на Бога, тоа е духовниот живот. Тоа е разликата меѓу материјалниот и духовниот живот.
Бхактиведанта Свами Прабхупада

Кога ќе сфатиме колку сме скапоцени и навистина славни, тогаш се смируваме од тоа и го препознаваме вистинскиот духовен идентитет на секого. И тогаш нашата најголема радост е во споделувањето.
Радханат Свами

Кога ќе ги повишите вашите вибрации, вие правите место за чудесии во вашиот живот. Го подготвувате просторот во себе за да добиете љубов и поддршка од универзумот. И кога создавате секојдневна духовна практика, во основа издвојувате време да се потсетите дека заслужувате да бидете поддржани и заслужувате чуда.
Кајл Греј

Кога концептот на човечкиот дух се сфаќа како начин на сознание, во кој индивидуата се чувствува поврзана со Космосот како целина, станува јасно дека еколошката свест е духовна во нејзината најдлабока смисла.
Фритоф Капра

Кога се навраќаме на нашиот ентузијазам за животот, ние се приближуваме до Бога, станувајќи подуховни.
Питер Левин

Кога стануваме меки и мрзеливи во нашите тела, имаме тенденција да станеме меки и мрзеливи духовно.
Џери Бриџис

Кога создавате секојдневна духовна практика, во основа издвојувате време да се потсетите дека заслужувате да бидете поддржани и заслужувате чуда.
Кајл Греј

Кога луѓето живеат живот на духовна свесност и внимание, сè што прават и кажуваат може да ги промени животите на другите. Овие случајни пројави на добрина можат да го променат однесувањето на некој.
Џејмс Ван Праг

Кога луѓето не се среќаваат извесно време, дури најдлабоките духовни рани заздравуваат.
Нил Патрик Харис

Кога луѓето одат да слушнат духовен учител, тие не одат да слушаат самопонижување. Тие одат за да го видат совршенството.
Денг Минг-Дао

Кој сака душевен мир, сака духовна рамнодушност.
Лесли Волтон

Која е разликата помеѓу религијата и духовноста? Религиозните луѓе се плашат да одат во пеколот. Духовните луѓе веќе биле таму.
Карен Берг

Колективната памет во суштина е реконструкција на минатото што ја прилагодува сликата на историските факти на верувањата и духовните потреби на сегашноста.
Барт Ерман

Колективот е поврзан не само со официјални, туку и со духовни односи.
Агнија Барто

Колку сосема нормални сопруги на крајот на краиштата личат една на друга, а некои дури ги менуваат своите духовни квалитети.
Марсел Пруст

Колку и да е страшна војната, таа сепак ја разоткрива духовната големина на човекот кој го предизвикува својот најсилен наследен непријател-смртта.
Хајнрих Хајне

Колку порано во душата се разбудат добрите чувства на љубовта кон својот град, кон својот ближен, толку повеќе духовни сили има во човекот.
Сергеј Михалков

Колку повеќе инвестираме во нашата духовност, толку подоследно можеме да ја издигнеме нашата свест и да се поврземе со духовниот извор на сè добро.
Јехуда Бурт

Корисна врска изникнува кога постои општа духовна цел, споделени духовни вредности и взаемна желба да се изгради врска врз духовна основа и со цел поврзување со светлината на Создателот.
Јехуда Бурт

Крајниот тест за нашата духовност е мерката за нашето чудење од Божјата благодат.
Мартин Лојд-Џонс

Кучињата се нашите најдобри учители и најголеми лекувачи. Можеме да научиме толку многу од нив за тоа како да живееме урамнотежено и тие се постојан извор на духовно издигнување и безусловна љубов, што е толку важно да го имаме за да сме здрави.
Цезар Милан

Лагите се дел од физичкиот свет. Тие не можат да постојат во духовниот свет.
Неди Окорафор

Лекарот не треба да биде малодушен. Болните нема да му поверуваат на човек со слаб дух.
Хипократ

Лесно е, дури и пријатно да пловите на овој брод на пријателството-но наеднаш заедно со духовниот трепет доаѓа осознавањето колку сте далеку од брегот.
Џад Морган

Лидерот кој има намера да расте духовно и интелектуално ќе чита непрестано.
Освалд Сандерс

Личноста не е ниту духовна ниту телесна, туку духовно-телесна.
Лев Карсавин

Луѓето на духовниот пат не се анемични. Тие мора да бидат остри, силни и храбри. Да бидеш духовен значи да си моќен, динамичен и интелигентен.
Мајстор Чоа Кок Сви

Љубовта не е само физичка туку и духовна комуникација.
Џером Дејвид Селинџер

Љубовта значи духовна врска која започнува со допир.
Види Лиза

Љубовта според својата суштина е духовен оган.
Емануел Сведенборг

Љубовта ја претвора физичката желба во духовна: таа има магичен квалитет да го претвори телото во душа.
Олдоус Хаксли

Љубовта која сака да биде само духовна станува сенка, а ако е таа лишена од духовен почеток, тогаш станува вулгарна.
Хенрик Сјенкјевич

Материјалната моќ што не се компензира со адекватна духовна моќ, односно со љубов и мудрост, е проклетство.
Арнолд Џозеф Тојнби

Ми се чини дека духовната чувствителност е вградена во човечката природа. Официјалната религија може или не може да исчезне, но уметноста, љубовта и желбата да се најде убавина ќе останат.
Френки Шефер

Ми се чини дека способноста за воспримање на уметноста му се дава на човекот со раѓањето и зависи од неговото духовно ниво.
Андреј Тарковски

Мислам дека во сите уметности има само одредени луѓе кои имаат дарба. Мислам дека тоа е одредена духовност, тоа е дар даден од Бога што го имаат само некои луѓе.
Тони Бенет

Многу е можно да се гордееме со духовните дарови што Бог ни ги доверил и да чекориме манифестно, заборавајќи дека немаме ништо што не сме добиле, дека благодатта е дар, незаслужена милост. Всушност, можеме да бидеме исполнети со гордост поради елоквентноста и блесокот на нашата проповед за смирението.
Освалд Сандерс

Многу го почитувам внатрешниот свет на жените, нивниот интензивен духовен живот што ги прави многу различни од мажите.
Џејмс Болдвин

Многу луѓе мислат дека духовното знаење ќе го натера човекот да се откаже од светот и да се изолира од општеството, но тоа воопшто не е така. Треба да ја знаеме природата на нашето непроменливо, вечно Јас и светот во кој живееме.
Бхакти Вигјана Госвами

Можам да измислам нешто како среќа, но духовната смисла би ја подобрило продуктивноста.
Андреј Платонов

Може многу да се каже за конструктивниот придонес на страдањето за творечкиот и духовниот живот; страдањето може да ја стврдне душата.
Даниел Големан

Можеби, во крајна линија, духовното едноставно значи директно преживување на целината и меѓусебната поврзаност, гледајќи дека индивидуалноста и целината се испреплетени, дека ништо не е одделно или туѓо. Ако гледате на овој начин, тогаш сè станува духовно во својата најдлабока смисла.
Џон Кабат-Зин

Можеме да зборуваме за љубовта и смирението како за вистински цветови на духовното растење; и тие испуштаат прекрасен мирис кој им користи на сите што ќе се приближат.
Тереза ​​Авилска

Мојот мозок го конструира мојот духовен свет.
Тимоти Лири

Мојата музика е духовен израз на тоа што сум: мојата вера, моето знаење, моето битие.
Џон Колтрејн

Моралните и духовните императиви на религијата се важни за човештвото и не треба да бидат бесмислено отфрлени во купчиња историја во интерес на нескротливиот рационализам.
Карен Армстронг

Моралот и должноста се релативни концепти. Тие го менуваат своето значење според етапата на животот, етапата на умствениот развој и духовната еволуција на индивидуата, како и времето, околностите и земјата.
Свами Шивананда Сарасвати

Мудрите зборови се нужни за паднатите со дух, богатите се без зборови.
Леонид Андреев

Музиката е посредник меѓу духовниот и чувствениот живот.
Бетина фон Арним

Музиката е духовна, музичкиот бизнис не е.
Клаудио Монтеверди

На духовен план секој писател е анархист, како и секој човек по душа. Никој и ништо не му одговара.
Јирген Волф

На ниво на душата ние го добиваме токму она што ни е потребно во нашите животи за нашето духовно растење. Начинот на кој го проценуваме она што го добиваме, одредува дали животот го преживуваме како болен или радосен.
Колин Типинг

На светол фон особено ја забележуваме духовната сиромаштија и малодушноста на просечните.
Карлос Сафон

На секоја духовна метаморфоза ѝ претходи физичка.
Ден Браун

Навистина духовната храброст е на листата на загрозени квалитети на карактерот.
Бил Хибелс

Највисокиот успех е духовен, а не социјален.
Џон Бејнс

Највисокиот врв на духовно совршенство е спознанието за Врховната Божествена Личност.
Бхактиведанта Свами Прабхупада

Најгнасната навика на долните умови е да ја пренесат својата духовна бедотија на другите.
Оноре де Балзак

Најдоброто однесување е она што е определено не од надворешни препораки, туку од духовна неопходност.
Дмитриј Лихачев

Најдуховните човечки суштества, ако претпоставиме дека се најхрабрите, исто ги преживуваат најболните трагедии: но токму поради оваа причина тие го почитуваат животот, бидејќи тој против нив ги носи своите најстрашни оружја.
Фридрих Ниче

Најопасно за човек или за цел народ е кога интелектот е посилно развиен од духовноста.
Артур Конан Дојл

Најпрво барајте духовни вредности; заедно со нив ќе дојде она што ви треба материјално.
Жан Шинода Болен

Научното истражување го надмина духовниот развој. Имаме наведувани ракети и неуправувани луѓе.
Мартин Лутер Кинг

Национализмот, односно националниот нарцизам и самообожување е опасна духовна болест која може да ги искриви и одвратно да ги изопачи карактеристиките на секој народ, како што себичноста и суетата ги искривуваат и изопачуваат карактеристиките на секој човек.
Себастијан Хафнер

Начинот на кој изгледаме сега е искривен одраз на нашиот духовен идентитет.
Бхакти Вигјана Госвами

Нашата духовна екологија едноставно не дозволува лично будење.
Ервин Ласло

Нашата политика е презаситена со празни фрази кои немаат морална и духовна содржина. Таа не може да се справи со сериозните проблеми кои навистина ги засегаат луѓето.
Мајкл Сандел

Нашето вечно духовно Јас е пореално од сè што воспримаме во оваа физичка област и има божествена врска со бескрајната љубов на Создателот.
Ибн Александар

Нашите души не можат да бидат принудени да растат, но како цвеќиња нашето духовно Јас може да биде воспитувано додека не цутат и процутат.
Џејмс Ван Праг

Нашите морални решенија за себеси можат да бидат духовни. Нашите морални решенија за други луѓе можат да бидат само практични.
Ендрју Клаван

Невозможно е да ги контролирате духовните преживувања, само треба да им се предадете.
Алберто Вилолдо

Не верувам дека околу нас нема духовни суштества. Не знам како да ги наречам, не знам како работат. Но, знам дека се таму.
Марта Бек

Не верувајте што ви кажуваат духовните ајкули и умните карневалски хулигани за бестрашниот живот-тие лажат.
Гај Финли

Не нè прекорувајте што се свртуваме кон основата, со оглед на духовното како второстепено. Духовното е навистина второстепено. Духовното расте како габа врз основниот квасец.
Јулијан Семјонов

Не заборавајте дека за нацијата е можеби поопасно да се попушти на духовно освојување, а не да се завладува со сила.
Гијом Аполинер

Не ја потценувајте улогата што можете да ја играте во расчистување на пречките во нечие духовно патување.
Џош Мекдауел

Не може да има поголемо духовно достигнување од тоа да преминеш преку брутални искушенија и потоа да погледнеш назад и да видиш дека лошите времиња не ни направиле лоши духови.
Барбара Кингсолвер

Не познавам генијален човек кој не би морал да плати-физичка или друга духовна траума-за тоа дека го наградиле неговите богови.
Макс Бербом

Не постои такво нешто како вишок во внесувањето на оваа духовна храна. Во духовната гозба нема таква добродетел како умереност.
Џонатан Едвардс

Не работете за да имате многу пари, ако вашиот внатрешен духовен живот е пустина, ако немате слобода освен да бркате сè повеќе и повеќе пари. Квалитетот на животот е исто толку важен, колку и купиштата пари.
Стјуарт Вајлд

Не треба да се очекува дека она што е духовно може да биде поставено пред очите, пред сетилата. Треба да се преживува внатрешно и духовно.
Рудолф Штајнер

Не треба да ги мешате самотата и осаменоста. Самотата за мене е психолошка, духовна концепција, додека осаменоста е физичка. Првата затапува, втората успокојува.
Карлос Кастанеда

Не треба да паѓаме со духот, откривајќи нови бездни зад нови откритија. Можеби има дури и ловци кои тврдат дека природата користи недозволени трикови.
Даниел Келман

Неговото богатство не е големо и затоа тој создава духовни благослови за себеси. Верата и легендите, песните и обичаите за него се повредни од златото.
Михаил Садовјану

Неопходно е да им се даде правда на жените: тие имаат психички инстинкт за духовна убавина.
Михаил Јуриевич Лермонтов

Неписменоста е духовно несовршенство.
Бернхард Шлинк

Ние не сме материјални суштества на духовно патешествие; ние сме духовни суштества на кои им треба земно патешествие за да станеме целосно духовни.
Џон Бредшоу

Ние сме многу повеќе од физички суштества кои имаат духовно искуство. Ние сме духовни суштества кои имаат привремено физичко искуство.
Тед Декер

Ние стоиме на прагот на духовна деградација.
Ден Браун

Ние треба да ја бараме суштината на сите религии; тогаш можеме да видиме како духовноста всушност нè обединува и ни дава сила наместо да не разбива.
Радханат Свами

Никогаш не можеш да го задоволиш твојот духовен копнеж преку материјални средства.
Расел Бренд

Никогаш не треба да паѓаш со духот и да си признаваш на себеси дека си победен во борба.
Рафаел Сабатини

Никој не е должен да учествува во духовната криза на едно општество; напротив, секој е должен да го избегне тоа безумие и да си го живее животот во ред.
Ерик Вогелин

Никој не може да живее истовремено во два духовни света: стварниот и сонуваниот.
Мирчеа Елијаде

Никој никаде не учи дека семејството е создадено не само за размножување, туку главно за откривање на личноста, за духовно растење на човекот.
Анатолиј Некрасов

Ништо не го предизвикува духовниот развој така како Смртта.
Џули Бери

Но, не само нашата духовна благосостојба има корист од сеќавањето. Учеството во редовни духовни практики како што се библиската медитација, запомнувањето и молитвата исто така придонесува за поздрав ум и тело преку намалување на стресот, зголемување на капацитетот на мозокот, па дури и заштита од губење на паметта.
Даниел Ејмон

Новата физика обезбедува модерна верзија на древната духовност. Во универзумот направен од енергија сè е испреплетено; сè е едно.
Брус Липтон

О, човеку! Биди секогаш подготвен. Живеј го овој момент како да е твојот последен момент на оваа земја и стекни максимално духовно богатство тука и сега.
Свами Шивананда Сарасвати

Обидете се да видите дали ви одговара животот на достоен човек, задоволен од справедливоста на неговото дело и добродушноста на неговото духовно расположение.
Марко Аврелиј

Обидот да се потисне или да се искорени желбата е вид на духовно самоубиство.
Џозеф Марфи

Обратно на духовното не е материјално, туку егоистично.
Мајкл Полан

Оваа последна етапа од нашата духовна вежба се нарекува Молчење.
Никос Казанѕакис

Овладувањето на физичките потреби не води задолжително до мир. За да стекнеме мир, ние треба да ги ограничиме нашите духовни потреби.
Рјуносуке Акутагава

Овој духовен живот на крајот не е избор, туку она што останува кога ќе ти заврши изборот.
Расел Бренд

Од висината на духовноста, од почитувањето на религијата и од строгоста на моралот, сè наеднаш се претвори во пресврт на умот, во безбожност и смешност.
Франсоа Шатобријан

Од гледна точка на Бог, сè што се случува во животот е духовно испитување. Во секоја животна ситуација можеме да реагираме од свеста за Бога или од негативната его свест.
Џошуа Дејвид Стоун

Од духовна гледна точка, секоја врска што ја развиваме, од најнебрежна до најинтимна, служи со цел да ни помогне да станеме посвесни.
Мис Керолајн

Од духовна гледна точка, изборот на страв и издвојување наместо љубов нè разграничува од нашата вистина.
Габриел Бернштајн

Од нашата духовна интимност со вас ќе се роди нешто вредно, а не од интимноста меѓу нашите тела.
Харолд Пинтер

Однесувајте се кон сите што ќе ги сретнете како успехот на вашиот духовен живот да зависи од квалитетот на вашите взаемни дејствија со нив.
Бхакти Тиртха Свами

Оковите стануваат непотребни кога заробеникот ќе падне со духот.
Марк Твен

Околностите се потчинуваат на оние кои имаат посилен дух.
Владимир Савченко

Омразата е духовниот малигнитет на нашиот вид, и како секоја друга форма на рак, го прави своето најстрашно дело не надворешно, туку во нас.
Маријам Вилијамсон

Она што навистина го радува духовниот учител е нашата намера и квалитетот на нашиот карактер.
Радханат Свами

Она што вообичаено на човечки јазик се нарекува љубов, е страст од неприкосновеноста на две личности, а не само средство благодарение на кое поколенијата доаѓаат на земјата. Тоа исто создава живот и во духовниот свет. Тоа е начин на премин од земјата на небото, од материјалните кон духовните нешта.
Ени Бесант

Она што сте од гледна точка на душата, на вашата духовна суштина, ќе привлече енергија со иста повторливост кон вашиот човек. За да го промените и подобрите тоа што иде кон вас, овластете го вашето духовно битие.
Мелиса Алварез

Оние кои брзо се чувствуваат непочитувани, често имаат духовен вакуум во нивните животи затоа што се чувствуваат исклучени од љубовта на својот Небесен Отец.
Ал Гор

Оние кои ја научија вистината за она што се случува, духовно се преродуваат и гледаат на светот на различен начин.
Лиу Цинг

Оние што се на патеката на духовноста не разбираат зошто човекот треба да биде ненаметлив и сиромашен.
Свами Рама

Оние што умираат, често го имаат чувството дека се издигаат и лебдат над сопственото тело, додека  е тоа заобиколено од медицински тим и го набљудуваат долу додека се чувствуваат удобно. Тие го испитуваат чувството дека се во духовно тело кое изгледа како живо енергетско поле.
Рејмонд Муди

Оној што не сака да ѝ се доверува на силата на мислата, всушност не може да се просветли во однос на повисоките духовни факти.
Рудолф Штајнер

Оној што ги сака идеите не го загрозува духовен глад.
Едит Вартон

Ориген, најбрилијантниот теолог на третиот век, го изразил, иако и самиот бил под сомнение за ерес, ортодоксното гледиште кога изјавил дека Бог не би предложил начин на спасение достапен само за интелектуална или духовна елита.
Елејн Пејџелс

Осаменоста е духовен подвиг.
Хенри Милер

Освен ако нема некаква духовна револуција која може да биде во чекор со нашиот технолошки гениј, којзнае дали ќе ја спасиме нашата планета. Чисто рационалното образование нема да биде доволно.
Карен Армстронг

Основачот на дваесет земни империи и една духовна, тоа е Мухамед. Што се однесува на сите стандарди со кои може да се измери човечката величина, можеме да се запрашаме има ли човек поголем од него?
Алфонс де Ламартин

Основната помош за родителите е да го променат својот светоглед во согласност со денешното време, да создадат услови за нивно духовно израснување.
Анатолиј Некрасов

Основната цел е духовно самоусовршување кое ви овозможува да се ослободите од оковите на незнаењето и товарот на проблемите за да откриете светол древен пламен.
Силвер Рејвен Улф

Основната уметност во однос на духовниот живот е да знаете како да се справите со себеси. Треба да се земете во рака, да се свртите кон себеси, да си проповедате на себеси, да се преиспитувате.
Мартин Лојд-Џонс

Основниот принцип на духовниот живот е дека нашите проблеми стануваат вистинско место за откривање на мудрост и љубов.
Џек Корнфилд

Осознавам дека не можам да живеам без духовна димензија во мојот живот.
Елејн Пејџелс

Откако ќе сфатите дека сте духовно суштество, го гледате животот толку различно. Ги уважувате нештата. Вие сте поодговорни кон себе и кон другите.
Џејмс Ван Праг

Откривањето на несвесното е голем духовен потфат.
Ричард Тарнас

Отсекогаш сум чувствувала дека постои врска меѓу музиката и духовноста.
Шинејд О’Конор

Очајот е полош од скрбта. Затоа што маката е вид контемплативно духовно искуство. Очајот е сон на душата.
Сергеј Довлатов

Паднатите со дух умираат предвреме.
Омар Кајам

Патот на духовното растење е пат на доживотно учење.
Морган Скот Пек

Пишувањето е духовен пат. Ви помага да го слушате своето срце, да им се доверите на внатрешните упатства и да ја живеете полнотата на животот.
Роберт Холден

Пишувањето не е начин за заработка на пари. Тоа е простор за духовен растеж.
Курт Вонегат

Повеќето духовни учења ни кажуваат дека надворешниот свет е огледало или израз на она што го преживуваме во себе.
Кајл Греј

Повеќето од нас се премногу зафатени со сопственото духовно добро.
Бил Хибелс

Повеќето луѓе се среќни само затоа што не се мачат да гледаат во такви духовни провалии и во целина не си даваат сметка за изминатиот пат.
Дмитриј Мамин-Сибирјак

Погледнато од духовна гледна точка, нашето неудопство во која било дадена ситуација сигнализира дека не сме во согласност со духовниот закон и дека ни се дава можност да излечиме нешто.
Колин Тилинг

Поетот постоеше меѓу пештерските луѓе; тој ќе постои меѓу луѓето од атомската доба бидејќи е својствен дел на човекот. Дури религиите се родени од потребата за поезија, која е духовна потреба, и токму преку благодатта на поезијата божествената искра живее вечно во човечкиот кремен.
Сен-Џон Перс

Познанието за вистината не се достигнува често преку процесите на разумот. Тоа се должи на духовниот увид.
Волас Д. Вотлс

Политиката и религијата се застарени. Дојде време за наука и духовност.
Џавахарлал Нехру

Полошо од материјалното ропство е духовното ропство.
Хајнрих Хајне

Понекогаш луѓето кои биле блиски еден со друг можат да останат во тесен духовен контакт дури по многу години.
Сара Паборн

Посветениот треба да биде сосредоточен на заклучокот дека духовниот учител не може да биде критикуван и никогаш не треба да се смета за еднаков на обичниот човек.
Бхактиведанта Свами Прабхупада

Посветеноста е духовен чин на предавање без его. Кога Себството премногу го заслепува духот, тогаш посветеноста го продолжува заслепувањето со тоа што нè издигнува надвор од нас самите. Ја учиме моќната лекција дека Јас опстојува дури без постојано внимание.
Енодија Џудит

Поразително е кога во животот на поединецот побрзо премалува духот одошто телото.
Аврелиј

Пораснав во многу уметнички, културен дом, но без никаква духовност. Моите родители беа светски материјалисти, така што ја воспримав уметноста како алтернативна вредност.
Даниел Пинчбек

Потребна ни е енергија, ангажираност и храброст за да не избегаме од својот живот, ниту да го покриеме со некаква филозофија-материјална или духовна.
Џек Корнфилд

Првото нешто што треба да го разберете е дека основната причина за самотноста секогаш е само една-намалување на духовноста.
Олег Торсунов

Предолгото живеење на земјата духовно умртвува.
Натаниел Хоторн

Преку науката луѓето можат да ги научат тајните на духовниот свет.
Џон Ди

Приврзаноста кон погледите е најголемата пречка за духовниот пат.
Тик Нахат Хан

Призивот на секој човек во духовната дејност е постојаната потрага по вистината и смислата на животот.
Антон Павлович Чехов

Природата е Божјо дело, затоа велам дека природните мотиви се исто толку духовни, исто толку инспиративни, како библиските слики.
Сузан Вриланд

Природата никогаш не станала играчка за мудриот со дух.
Ралф Валдо Емерсон

Природниот принцип на сеидба и жнеење секогаш дејствува. Што и да посадите, без разлика дали е физичко, духовно, умствено, финансиско, релациско или емоционално, тоа ќе расте и еден ден ќе ви се врати на повеќекратен начин. Тоа може да биде неверојатно добро или ужасно лошо, во зависност од вашите семиња.
Пол Мајер

Проблемите се духовни лекции од Бог-духовни лекции што треба да се научат.
Ентони Робинс

Проблемот е само да се придаде духовно значење на современиот свет. Или подобро само да се овозможи секој човек, маж и жена, да ја достигне полнотата на човечката зрелост во современиот живот.
Џозеф Кембел

Проблемот на културата е проблем на духовноста.
Станислав Говорухин

Проблемите во нештата од овој свет ја отвораат вратата за духовно спасение.
Арнолд Џозеф Тојнби

Продлабочете ја вашата суштествена духовна ангажираност.
Ден Бутнер

Промената е растеж. За мене тоа беше многу духовна и музичка преродба.
Лени Кравиц

Професијата на духовниците се заснова на заблуди, суеверија и шарлатанство.
Жан Мелиес

Работев со многу духовни водачи и сега сметам дека смеата и смислата за хумор се универзална мерка за духовен развој. Архиепископот и Далај Лама секако ги имаа и едното и другото. Со силата на хуморот тие се бореа со измамата, ароганцијата, неправдата и злото.
Даглас Ејбрамс

Радоста е духовна. Таа е различна, сосема различна од задоволството или среќата. Тоа нема врска со надворешното, со другото, тоа е внатрешна појава.
Ошо

Разберете дека сте духовно суштество кое е дел од големото космичко семејство на духовни суштества. Имате енергија, сила и талент да ја исполните сопствената индивидуална земна судбина.
Џејмс Ван Праг

Разбрав дека и храната е духовна служба, а месото, лебот и виното се суровините од кои се формира духот.
Никос Казанџакис

Развојот и задоволувањето на материјалните потреби е апсолутно неопходно за растежот на духовните потреби. Страста на пламените будисти и аскети само за последното е замислива не како норма, туку како јавно исклучување на низок квалитет воден до крајна слабост.
Дмитриј Менделеев

Разводот е загуба на духовна невиност.
Фредерик Бегбеде

Регенерацијата е духовна промена; преобраќањето е духовно движење.
Стивен Чарнок

Религиите се стремат да го зајакнат световниот ред, а духовноста се стреми да излезе од него.
Јувал Харари

Религијата е организиран обид да се разбере духовното искуство, да се толкува со зборови и концепции и да се искористува тоа толкување како извор на морални насоки за религиозната заедница.
Фритоф Капра

Религијата никогаш не го води човекот на вистинскиот пат. Само најслабите со дух ја прифаќаат сиромаштијата на овој свет поради надеж за задгробно блаженство.
Ирвинг Стоун

Религијата има потреба од духовност. Духовноста нема потреба од религија.
Мајк Дули

Само еден живот во добрина и искреност прави да се чувствуваме духовно здрави и човечки.
Харолд Кушнер

Само мене секогаш ми се чини дека колку повеќе човек е уверен во бесмртноста на духот, толку повеќе ги пренебрегнува духовните вредности на овој свет.
Алан Милн

Самодисциплината води до повисоки духовни состојби само ако се практикува со разбирање. Колку е појасна целта, толку е поголем резултатот.
Денг Минг-Дао

Самодоволството е смртен непријател на целиот духовен растеж.
Е.У.Тоузер

Самозаблудата е постојан проблем додека напредуваме на духовниот пат. Егото секогаш се обидува да постигне духовност. Тоа е повеќе како да сакаш да станеш сведок на твојот сопствен погреб.
Чогјам Трунгпа

Самопожртвуваноста е духовно искуство.
Цезар Чавез

Самотијата не е цел, туку само соодветен медиум за придвижување кон духовната цел.
Чарлс Мартин

Световниот човек е безумен од гледна точка на духовната личност.
Роберт Турман

Светот е нешто жестоко, но не треба да паѓате со духот, напротив, треба да ја држите главата високо. Сонувајте, но не спијте.
Лиз Мареј

Светот е нашето училиште за духовно откритие.
Пол Брунтон

Светото е нешто поуниверзално и поархаично од духовната потрага.
Фредерик Леноар

Свештенството отсекогаш измислувало окови кои во различни моменти го оптоваруваат човечкиот ум, му ги поткаструваат крилјата за да не го сврти својот лет кон величината и слободата.
Александар Радиштев

Себството е непроѕирниот превез кој го крие Божјото лице од нас. Тоа може да се отстрани само со духовно искуство, никогаш со обична инструкција.
Е. В. Тоузер

Секогаш кога ќе кажете „Не можам“ го вклучувате црвеното светло пред себеси. Вие го блокирате патот кон вашата сопствена внатрешна мудрост и го блокирате потокот на енергијата на духовното знаење.
Владимир Чеповој

Секоја духовност е опасна, особено аскетизмот.
Ајрис Мардок

Секоја вистина која некогаш била откриена, секоја нова духовна светлина која некогаш ќе гори јарко веќе е посеана во нашата свест.
Гај Финли

Секој метод на лекување што не се заснова на духовниот развој на човекот води до деградација.
Сергеј Николаевич Лазарев

Секој човек се развива, а еволуцијата претполага процес, време и грешки. Штом некој ќе сфати дека секој прави грешки и дека тоа е дел од природниот процес на духовна еволуција, простувањето на другите, а исто и на себеси станува лесно. Откако ќе има простување, доаѓа до внатрешно и физичко исцелување.
Мајстор Чоа Кок Сви

Секој што е стабилен во својата решеност за напредна фаза на духовна реализација и може еднакво да ги толерира нападите на неволја и среќа, со сигурност е човек кој има право на ослободување.
Бхактиведанта Свами Прабхупада

Се надевам дека разбирате што всушност значи зборот „духовен“. Тоа значи да се бара-да се истражува-вистинската природа на умот. Надвор нема ништо духовно. Мојата бројаница не е духовна; облеките не ми се духовни. Духовното го означува умот, а духовни луѓе се оние кои ја бараат неговата природа.
Тубтен Јеше

Сè ќе се подобри во иднина, ако вложите духовни напори во сегашноста.
Парамаханса Јогананда

Сè што ни се случува е создадено за нашето духовно растење.
Морган Скот Пек

Сепак, знаев дека духовната практика е невозможна без голема посветеност, енергија и ангажираност.
Џек Корнфилд

Сепак, моето истражување на историјата на религијата откри дека луѓето се духовни животни. Всушност, постојат аргументи дека Homo sapiens е и Homo religiosus.
Карен Армстронг

Силата на водата е толку голема што без неа е невозможно секакво духовно преродување.
Хајнрих Корнелиј Агрипа фон Нетесхајм

Силата на религијата е најмоќната сила бидејќи сака да владее над духовното.
Лууле Вилма

Силата што им е потребна на луѓето за да продолжат по патот на човековиот развој, може да дојде само од духовните светови.
Рудолф Штајнер

Сите древни цркви беа цркви што ги претставуваат духовните нешта; обредите, а исто така и статутите, според кои е воспоставено нивното богослужение, се состојат од чиста кореспонденција.
Емануел Сведенборг

Сите други духовни учења се залудни ако не можеме да сакаме. Дури највозвишените состојби и најнеобичните духовни достигнувања се без значење, ако не можеме да бидеме среќни по најелементарните и најобични начини, ако со своето срце не можеме да се допреме еден до друг и животот што ни е даден.
Џек Корнфилд

Сите ние доаѓаме на оваа планета како духовни суштества предодредени да преживеат различни предизвици и ситуации за да растат и да се развиваат духовно.
Џејмс Ван Праг

Сите неуспеси на човекот се должат или на религиозното негирање на биолошките потреби на човекот или на материјалистичкото негирање на духовните желби на човекот.
Алија Изетбеговиќ

Сите филозофски системи, сите религии, сите духовни учења ни ветуваат исто-слобода.
Џон Паркин

Скршеното срце нè прави посилни; тоа е можност за духовно растење. Како можеш да ја разбереш туѓата болка, ако ти самиот не си страдал?
Сандра Циснерос

Сложеноста на технологиите понекогаш крие духовна едноставност, а зад таа едноставност стои вистинската човечка сложеност.
Иља Еренбург

Смеата е показател за повисок духовен развој.
Ханс Кристијан Андерсен

Сметам дека војната е поомразена од кога било и воздивнувам со духот за секој изгубен живот и секој разурнат дом.
Невил Чемберлен

Смирението е за слабите со дух.
Алексеј Пехов

Смирението не е кукавичлук. Кротоста не е слабост. Смирението и кротоста се навистина духовни сили.
Свами Шивананда Сарасвати

Совеста е сè уште тивкиот глас кој уште од детството се обидува да ни каже дека сме еволутивно, емоционално и духовно Едно, и дека ако бараме мир и среќа, треба да се однесуваме на тој начин.
Марта Стаут

Сонот е за слабите по тело и дух.
Ден Браун

Со простувањето и желбата за среќа започнува еден внатрешен, духовен живот, чија смисла е да даваш и простуваш. Кога човек живее така, невозможно е да го напустиш бидејќи станува многу близок. И ако секој си го докажува своето, тоа не е интимност и не е љубов.
Олег Торсунов

Со текот на годините, мојата религија се промени и мојата духовност се развива.
Мохамед Али

Со тоа што сме приемчиви, можеме да го искористиме духовното богатство со кое располагаме. Бидејќи сме отворени, можеме да примаме нешта надвор од она што ние самите можеме да го замислиме.
Денг Минг-Дао

Соочувајќи нè со несводливи мистерии, кои ја прошируваат нашата секојдневна визија до бескрајност, природата отвора пат кој повикува и води кон духовен живот.
Томас Мор

Сочувството е карактерно за силните по дух.
Шан Са

Спојувањето на територијалните војни и војните кои се водат врз основа на верата и догмите, со цел духовна надмоќ, одигра клучна улога на почетокот на продолжителноста на двесте и повеќегодишниот конфликт што се изразува најмногу во битката за единствена вистинска вера.
Ден Џоунс

Спокојната смрт е навистина основно човеково право, можеби посуштествено дури од правото на глас или правото на правда; тоа е право од кое сите религиозни традиции ни кажуваат дека многу зависи за благосостојбата и духовната иднина на човекот кој умира.
Согјал Ринпоче

Спокојството за силните со дух е пекол.
Џорџ Бајрон

Спорот за правдината е неизбежно и за да спориме за доблести, за суштински морални, па дури и духовни прашања.
Мајкл Сандел

Спротивно на религиозните верувања кои преовладуваат на Запад, ние не сме луѓе кои периодично имаат духовни искуства; ние сме духовни суштества кои имаат човечко искуство.
Колин Тилинг

Среќата духовно го осиромашува човекот и го прави исклучително несреќен.
Венедикт Ерофеев

Стасавме ли до нашата сопствена вера и сопствен пат или едноставно сме ги воспримиле убедувањата на родителите, духовниците, сопружниците или пријателите?
Џоан Борисенко

Стимулот, искрената искра од која имаме потреба е љубовта, а не нужно духовната љубов.
Винсент ван Гог

Страдањето е неразделен дел од човечката состојба, но страдањето може да нè озлоби или збогати. Тоа може да нè облагородува и да се престори во духовност на трансформацијата кога ќе најдеме смисла во него.
Дезмонд Туту

Сушноста на духовниот живот е едноставно правилно да ја користиме нашата слободна волја.
Радханат Свами

Сфатив дека многу од нашите проблеми се поради недостиг на духовни вредности.
Бенџамин Спок

Тајната на среќата е едноставна: не паѓај со духот и биди благодарна за она што го имаш.
Колин Хоук

Творештвото е пројава на духовноста, а не на егото.
Џулија Камерон

Текст од тибетскиот будизам го опишува времето на смртта како беспримерна можност за духовно ослободување од циклусите на смрт и повторното раѓање и периодот кој ја одредува нашата следна инкарнација.
Станислав Гроф

Ти не си човечко суштество со духовни искуства. Ти си духовно суштество со човечки искуства.
Вејн Даер

Тие очигледно располагаат со доволно зборови за да го надополнат недостатокот на духовна величина. Не знам дали е добро што владеат со зборови.
Макс Фриш

Тишината е луксуз, вистинско богатство, клуч што може да отвори нови врати во нашето сознание. Не ја воспримам тишината како нешто што бара самоодрекување во името на духовното растење. За мене тоа е чисто практичен начин за збогатување на сопственото постоење.
Ерлинг Каге

Тој беше доволно стар за да ја одгатне единствената причина за нејзината добрина, но доволно млад по дух за да не го пропушти моментот.
Џемс Џојс

Тој гледаше цинично на нивната висока духовност и уште поцинично на нивниот цинизам.
Антонија Сузан Бајат

Тој имаше сè, но не поседуваше ништо. Во тоа се крие духовната тајна.
Е.У. Тоузер

Тој не почувствува ни малку тревога што ја чувствуваа луѓето што го опкружуваа. Неговиот живот бил премногу наситен и полн со возбуда за да падне со духот.
Гај Гавриел Кај

Толкувањето на животот од духовниот ум ќе создаде само љубовно, позитивно и хармонично чувства и емоции.
Џошуа Дејвид Стоун

Токму користењето на времето е веројатно одлучувачкиот фактор за духовната благосостојба и во исто време самиот фактор на кој е најлесно да влијаеме.
Тал Бен-Шахар

Токсичниот срам е духовна пропаст.
Џон Бредшоу

Трпението е квалитет што извира од духовната машкост и физичката слабост.
Томас Харди

Умеењето да се смееш на себеси е знак на благородност. Сериозно воспримање на туѓата самокритика е знак на духовна глупост.
Михаил Велер

Уметноста е духовна.
Џон Кјузак

Уметноста ја засега, на прво место, душата на човекот, формирајќи ја неговата духовна структура.
Андреј Тарковски

Уметноста постои само за да предаде духовно послание.
Алфонс Муха

Умот-тоа е духовното оружје на човек.
Висарион Белински

Умот е доведен во хармонија со духот и го вклучува телото, постигнувајќи органско, хармонично единство на сите аспекти на човечкото битие, кое би можеле да го наречеме „био-психосинтеза“.Чувството за духовна димензија во животот е апсолутно важно, а важни се и верските заедници. Прашањето за верата во збир од изкажувања за веросиповед е многу помалку важно, бидејќи сфаќам дека христијанското движење напредува и тогаш, а сега може и низ други елементи на традицијата.
Елејн Пејгелс

Успехот во духовниот живот не се состои во тоа да бидеш најдобар, туку да го правиш најдоброто.
Радханат Свами

Факт е дека злонамерната и зла реакција на околината, грубоста и неразбирањето на другите е знак на психичка и духовна слабост, на неспособност на човекот да живее.
Дмитриј Лихачов

Физичката сила никогаш не може трајно да го издржи влијанието на духовната сила.
Френклин Рузвелт

Физичката смрт е одделување на душата од телото; духовната смрт е одделување на личноста од Бога; вечната смрт е финализирањето на таа состојба на одделување-човекот е изгубен за цела вечност во својата грешна состојба.
Милард Ериксон

Физички, срцето е орган кој нè одржува во живот преку координирана мрежа од клетки кои чукаат заедно. Духовно, срцето е центарот на љубовта, силата што ги прави нашите животи корисни. На глобално ниво, срцето е симбол на нов организациски принцип за тоа како да живееме заедно на овој врвен скапоцен камен на планетата.
Енодија Џудит

Физичките проблеми ни даваат физичка сила. Проблемите на разумот ни даваат ментална сила. Проблемите во комуникацијата ни даваат социјална сила. И сите проблеми ни даваат духовна сила и ја зацврстуваат волјата.
Стив Павлина

Хероизмот е царот на злото на сите, а најслаткиот пијалок е духовниот кој се пие од поколенија. Благословен е онојшто живее вечно, требаше да расте и да се роди!
Петар Петровиќ Његош

Цел живот во тебе живеат две души. Едната е егото, брборливо, изискувачко, хистерично, пресметливо; другата е скриеното духовно суштество чиј сè уште тивок глас на мудрост ретко сте го слушнале или сте му обратиле внимание.
Согјал Ринпоче

Целата природа е огромен симболизам: секој материјален факт обвиткал во себеси духовна вистина.
Едвин Хабл

Целта на искачувањето на големи, опасни планини треба да биде постигнување на некаков духовен и личен растеж, но тоа нема да се случи ако го компромитирате целиот процес.
Ивон Шуинар

Целта не ми беше задоволството, туку чистотата, не среќата, туку убавината и духовноста.
Херман Хесе

Циникот го ограничува своето животно искуство само со половина факти, помалку од половина, бидејќи фактите на духовниот живот се побројни од фактите на телесниот живот.
Олдоус Хаксли

Често, многу почесто отколку што си замислуваме нашите дејствија се водени од желбата да се ослободиме од нејасното, едвај забележливо чувство на духовна празнина.
Лоренс Креб

Човек без срце-безстрасна машина за размислување, која нема ниту семејство, ниту пријател, ниту роднина; срцето е прекрасна и составна основа на духовниот развој.
Александар Херцен

Човек може да е теолошки запознат и духовно неук.
Стивен Чарнок

Човек може и при наполно завршен позитивно-научен процес да остане како суштество апсолутно духовно пуст. Нема поголема заблуда од тоа да се гледаат демократијата и елитата како нешто дијаметрално спротивно.
Макс Шелер

Човек не е во тоа дека се држи гордо како петел, туку дека го разбира процесот во кој се наоѓа и може да стапне врз себеси и да ги прифати  духовните закони.
Мајкл Лајтман

Човек притиска едно копче и животот му избликнува во домот. Може ли таквиот живот да го направи духовно зрел? Воопшто не. Целиот свет за него станал играчка. Нема ништо чудно во тоа што се однесува како дете.
Јохан Хуизинга

Човек треба да гледа на својата духовна работа како на учење да живее живот без стрес, проблеми, страв или мелодрама.
Мајкл А. Сингер

Човекот со голем дух, кој се однесува со умереност во добрата, како и во лошата среќа, никогаш нема да се покаже ниту депримиран, ниту егзалтиран; него нема да го возгордее успехот, ниту да го обесхрабри неуспехот; тој нема да бара пофалби за себе, ниту покуда за други.
Аристотел

Човеку, ти ги соединуваш духот и телото, не чувствуваш разлика меѓу себе и повисоките светови или меѓу духовното и физичкото. Накратко, тренирањето на духот бара тренирање на телото.
Масутацу Ојама

Човечкиот дух е како река која бара море. Ако го заградите, ќе му ја зголемите силата.
Томас Милер

Човечкиот разум е област не помалку мистериозна од духовниот свет.
Џејмс Херберт

Чувајте бележник и молив покрај креветот во текот на целиот ваш творечки живот. Ако ја доживеете духовната суша што понекогаш ја доживуваат дури и најплодните писатели, разбудете се и почнете да пишувате наутро.
Дороти Бранд

Чувајте ги силните страсти, развијте ги и растете заедно со нив. И кога ќе ги потчините на себеси своите страсти, нивната сила ќе стане ваша сила, а нивната големина-ваша убавина. Страстите-духовно богатство на човек.
Анатол Франс

Ќе составам стихови за материјата бидејќи верувам дека тие стихови се најдуховни.
Волт Витмен

Џелатите само се грижат за својот духовен комфор.
Фазил Искандер

Што е вистинско духовно покајание? Тоа е обид да се видите себеси низ очите на Бога.
Александар Шмеман