Turan Dursun

Морнарскиот данок

Романот не е дел од стварноста, неа не ја обработува, туку ја создава, ја обликува и ја продолжува во свеста на читателот. Неговата слоевитост...
Слатки кученца, slatki kucenca

Шесто сетило кај животните

Иако научно не е докажано, при секој земјотрес луѓето се уверуваат во чудното однесување на животните - змии излегуваат во дворишта, кучињата лаат во...

Брачни обврски: мажите пред брак работат домашни работи, а престануваат штом ќе се оженат

Истражување покажа дека мажите кои со својата партнерка живеат и пред бракот, работат повеќе домашни работи отколку кога ќе стапат во брак. Можеби е...
Плаошник, Plaosnik, Македонска православна црква, Makedonska pravoslavna crkva, MPC, МПЦ

Многувековно минато на МПЦ

Делото на Димовски всушност содржи три книги со повеќе од 1.100 страници. Првата говори за Охридската архиепископија до нејзиното неканонско укинување во 1767. година....
machu pikchu, мачу пикчу

Цивилизацијата на Инките

Последниот цар на Инките, Атахуалпа, во 1533-та година бил убиен од конквистадорот Франциско Пизаро, а останатите умирале работејќи како робови во најголемиот рудник на...
jasnis joplin, џенис џоплин

Рокерите умираат порано. Зошто?

Рок ѕвездите имаат повеќе од два ипол пати поголема шанса да умрат во првите 5 години од славата од просечниот Американец или Европјанин, откри...