За иглуто (igloo) на Ескимите

-Зошто ескимското иглу не се истопува однатре? Иглу е привремено зимско засолниште за Ескимите ловци од Алјаска и Канада. Всушност, вистина е дека тоа се топи...

Екумена и екуменизам

Поимот „екумена“ има две значења: Првото е постојано населен дел од Земјината површина. Ако се изземат просторите со просечна густина на населеност од 6-мина и...

Свети Јован Крстител

Тој е пророк, роден шест месеци пред Христос, а е наречен Претеча поради неговата објава на веста за доаѓањето на Месијата. Неговото раѓањето и службата...

Помеѓу компромисот и толеранцијата

Честопати во приватната и јавната комуникација, а поради лична заштита и на сопственото искуство и знаење, особено кога донесуваме одлуки и решенија, запираме пред...
Рожденството Христово Божик

Празникот Божик

Божик е празник во спомен на Исусовото раѓање во Витлеем, што се слави на 25-ти декември односно на 7-ми јануари (освен кај Ерменците). Празникот...

Вампири

Доаѓа таткото вампир дома и прашува: -Што има да се јаде? Многу сум гладен. Мајката вампирка: -Нема ништо, изедовме сѐ! Таткото вампир: -А оние тројца луѓе што ги чуваме...