Работата

Не секоја работа го благороди човека, ами само онаа што му прилега, што знае и сака да ја работи, на која може да ѝ се...

Омразата-пизмата

Омразата е најсилна одбојност, презир и ненаклонетост, а ја раѓаат себичноста, завидливоста, повредата на други, љубомората и невозвратената љубов. Таа длабоко унижува, ранува до...

За надежта, надевањето и вербата, верувањето

Во скудно време две нешта на човека му остануваат,а што никој не може да му ги одземе, никој да му ги згасне: надевањето иверувањето. Човекот...
ubavina licotija убавина личотија

Македонски народни пословици за убавината – личотијата

Убавино, ни недостасуваш се повеќе. Те нема кога ни требаш, те мислиме дење, те сониме ноќе оти грд и груб ни станува животецов. Убавино, биди...
За Божик и Христос, Bozik, Hristos

За Божик и Христос

Македонски народни пословици Ако нема на Божиќ бело, ќе нема на Ѓурѓовден зелено. Арно Божиќ иди, туку со што ќе не најди? Лажни солзи Господ не прима. Божик...