Giuseppe Verdi, Џузепе Верди

Џузепе Верди

Џузепе Верди (Giuseppe Fortunino Francesco Verdi) е роден во скромно гостилничарско семејство на 10.10.1813. во Ле Ронколе кај Парма, а умрел на 27.01.1901. во...

Tатко на сите комедиографи – Тит Макциј Плаут

Римскиот комедиограф Тит Макциј Плаут, роден помеѓу 254-тата и 251-та година пр.н.е., умрел во 184-тата година пр.н.е., извршил најголемо влијание во сите книжевности...

Талес од Милет

Тој им припаѓал на седумтемина древни грчки филозофи кај кои, всушност, се зачнала елинистичката филозофија. Живеел на преминот помеѓу 7. и 6. век пред...
Johan Gutenberg

Јохан Гутенберг

Јохан Гутенберг е германски печатар, изумител на типографијата (вистинско име: Јоханес Генсфлајш зур Ладен зум Гутенберг, гер. Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg). Роден...
pablo pikaso пабло пикасо

Пабло Пикасо

Пабло Пикасо (Pablo Picasso-вистинското име Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz...

Методија Андонов-Ченто

Роден е во Прилеп, на 17.08.1902., а умрел исто така во Прилеп на 24.07.1957. година. Тој е првиот претседател на современата македонска држава ДФМ,...