Потребно време за читање: < 1 минути

(27.11.2006, Паноптикум)

И најновата иницијатива на Финска, како претседавач со ЕУ до крајот на годинава, да се реши кризата помеѓу Турција и Кипар, не успеа. Пред почетокот на средбата на претставниците на ЕУ и државите од Средоземноморскиот регион, шефот на финската дипломатија Ерки Туомиоја имаше одвоени средби со шефовите на дипломатиите на Турција и Кипар, а потоа изјави дека не е постигнат договор.

Станува збор за план за обновување на трговските односи помеѓу двете земји кој Финска го претстави во септември, а пред се се однесува на отворањето на турските пористаништа и аеродроми за кипарските бродови и авиони. На Турција и е даден рок до 6-ти декември да ги отвори за Кипар, а во спротивно ќе и бидат блокирани преговорите со ЕУ.

Без да се навлегува во суптилноста на односите помеѓу Анкара и Никозија може да се рече дека Турција подолго време е една од ретките земји- кандидатки за членство во ЕУ која не прифаќа баш се од Европјаните и им создава главоболки. Затоа што станува збор за земја која според економската моќ, а пред се според големината на пазарот, е мошне значајна за интересите на ЕУ, пред се како нејзино ширење надвор од европскиот континент. Турција и досега, не само кога станува збор за Кипар, лесно и без никаков страв од заканите отфрлаше секакви ултиматуми или условувања. Дури и кога стануваше збор за самото зачленување во ЕУ, односно за почетокот на преговорите за членство.

Прочитај и за ... >>  Вносен бизнис во светот, се уште не кај нас: рециклажа

Турција е добар пример дека „европеизирана“ земја не треба да размислува за „расположението“ на ЕУ за прием во нејзините редови.

Претходен написЈапонската армија во Втората светска војна вршела експерименти со луѓе
Следен написПред утрешниот почеток на самитот на НАТО во Рига

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here