Букурешкиот договор

Иако Букурешкиот договор, потпишан на 10. август 1913. за време на Букурешката конференција, е договор за мир, тој не претставува ништо друго освен поделба...
целулоидна филмска лента, celuloidna filmska lenta

Крај на целулоидната филмска лента

35-милиметарскиот е прв формат во историјата на кинематографијата патентиран од страна на Томас А. Едисон и неговиот соработник В.К.Л. Диксон во 1889. година. Филмската...
pablo pikaso пабло пикасо

Пабло Пикасо

Пабло Пикасо (Pablo Picasso-вистинското име Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz...

Значењето на детските градинки

Голем број педагози и детски психолози се согласуваат во ставот дека за формирање на личноста и карактерот мошне битен период е од третата до...

Шансона

Chanson на француски значи песна, а изворно е народна уметност. Во поширока смисла тоа е секоја песна со зборови на француски јазик. Во потесна, пак,...

Поп арт

Изразот поп арт е кратенка од англискиот popular art (популарна, народна уметност). Се работи за понов правец во фигуративната ликовна уметност. Називот поп арт се јавил...