За сермијата и арнисувањето

0
109
Македонски вез makedonski vez

Зборови од македонскиот народен говор кои би можеле да ги користиме кога сме со ниет да му се обратиме на нашиов народец наш насушен за да го убедиме дека не сме од тие што ги знае-исавлиите. Како му глаголат за прокопсаноста и арнисаноста:

-сермија-капитал, стока;
-исавлија-милозлив, добродушен, со разбирање;
-глаголи-зборува;
-се арниса-се смилостиви, се смили, се согласи, се смири;
-ќијамет-значење, вредност;
-се шубелисуа-се сомнева, се плаши;

-прокопсан-рабран разумен, домаќин човек; послушен;
-елбете-се разбира; така е; секако, бездруго;
заблазнуа-завидува

Моја „општонародна“ порака:

Реклама

Елбете, прокопсаниот и дава ќијамет на својата сермија, исавлија е и се арнисува. Ама знајте оти се шубелисуа од оние до него и пред него што саде глаголат и заблазнуаат. Не од утрешот за сермијата, ами од денешот за ќијаметот.