Под сјајот на рефлекторите

Следењето на професионалните ангажмани на оние што се постојано под рефлекторите и „будните очи“ на фотоапаратите и камерите, но и се она што го прават или им прават други односно им се случува патем (на маргините од мошне динамичниот живот), одамна забележуваат дека многу нешта им се многу попоследични отколку причински. Без оглед дали се работи за реакции, најчесто афективни, животни или судбински епизоди, мали чекори во светот „што ги создал".

Обид за спас од анонимност? Се разбира не, затоа што анонимноста не доаѓа поради „свртување на рефлекторите" кон други, за кои „ги палат" бидејќи се „во тек со времето", туку оти се трудат да живеат свој, според нивните критериуми обичен живот.

Сосема поинаква е ситуацијата со познатите „вчера", во поблиското или подалечното минато, кои оставиле дела како дел од вредностите на човековата цивилизација. Неретко тие се (ре)актуализираат со значајни откритија врзани за нивниот приватен живот кој (неминовно?) станал дел од создаденото, а кој би можеле да го наречеме животно творештво.

Еве неколку примери:

Прочитајте повеќе:

Не само настани во минатото

Постојат настани во сите сфери на животот кои го продолжуваат своето време, не се временски ограничени односно нема никакво значење датумот на нивното случување. Тоа еднакво се однесува и на значајни, познати личности од светот на познатите, и на оние од „високите кругови“, од „недопирливите“- во политиката, бизнисот, џет сетот.

Следниве информации се од 2006-та година: за жените што ги имал Јосип Броз Тито; уште едно од бројните промашувања на ФБИ: тајни документи за Џон Ленон кои се покажаа дека не се тоа; колку вреди гитарата на која почнал и научил да свири „битлсот“ МекКартни; дали е тоа последната цена за која е продадена?

Прочитајте повеќе:

Најскапи куќи на светот

Според една листа на моментно најскапите куќи на светот се доаѓа до општ заклучок: и во време на сеопшта економска криза богаташите не се откажуваат од луксузот-велелепни вили, луксузни автомобили, облеки на познати модни креатори, скапоцен накит.

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Хенрик Јохан Ибзен

Духот на вистината и слободата - ете, тоа се столбовите на општеството.

Виц блиц

Компјутерски совет

Почитувана техничка поддршко, Минатата година го унапредив својата Дечко 5.0 програма во верзија Сопруг 1.0 и забележав дека новата програма прави неочекувани промени во модулот за книжење. Го ограничи пристапот Цвеќе...

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се