Мудроста и карактерите*

 (Ла Бриер: „Карактери“, „Дерета“, Белград, Фототипски изданија) 

„Убавото лице е поубаво од се што може да се види, а најпријатна хармонија е звукот на гласот на онаа што ја сакаме“.
ххх
 
„Жената кај човекот кого повеќе не го сака заборава се, освен оние нежности што тој од неа ги добил“.
ххх
 
„Има малку тајни љубовни врски; многу жени се помалку познати според името на своите мажи, отколку според името на своите љубовници“.
ххх
Прочитајте повеќе:

Инструмент без кој не се може: термометар

Тоа е инструмент за мерење на температура. Се нарекува уште и топломер.

Се заснова на фактот дека две тела со допир се доведуваат на иста рамнотежна температура. Температурата што ја покажува е наедно температура на телото со кое тој е во допир.

Прочитајте повеќе:

Депресија- Импресија

Што е што?

Депресијата е присутна и различна во неколку области (медицината, геологијата, метеорологијата, трговијата, физиологијата, астрономијата), а мене овојпат ме интересира само психолошката: потиснатост (столченост), потиштеност, папсаност на психичката енергија; пред се чувствителност, особено во заедница со извесни афекти (грижа итн.) и меланхолија.

Импресијата е попозната, а најпозната е како впечаток, дејство кое една ствар односно предмет (на пр. прочитана книга, видена слика, сослушано музичко дело итн.) го има на некого.

Во каква корелативна или причинско- последична врска се овие две состојби во нашево време, кај нас, помеѓу нас? Во голема!

Прочитајте повеќе:

Georg Friedrich Haendel (Георг Фридрих Хендл)

Георг Фридрих Хендл (гер.Georg Friedrich Händel, англ.George Frideric Handel) е роден на 23. февруари 1685. во Хале, војводство Магдебург, а умрел на 14. април 1759. година. Речиси целиот полнолетен живот го минал во Англија, а британски државјанин станал на 22. јануари 1727. година.

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Франсоа Моријак

Никој не е толку паметен како глупакот кога не отвора уста.

Виц блиц

Татко, син и порно филмови

Разговараат татко и син: -Синко, што сакаш да бидеш кога ќе пораснеш? -Чистач на базени. -А зошто баш чистач на базени? -Па, може и градинар, водоинсталатер, Дедо Мраз, разнесувач на пици... -Женооо, малиот ги нашол...

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се