Културна екологија

Што е културна екологија?

Станува збор за културен систем кој дејствува како еколошки систем што треба да помогне да се одржи рамнотежа помеѓу интересите на јавноста и долгорочната одржливост на самата култура.

Еден од најпознатите заговорници на овој систем, како и на научната теорија на културната промена, е секако Џулиен Хејнс Стјуарт(Julian Haynes Steward, 1902- 1972), американски антрополог.

Прочитајте повеќе:

Фантазија или стварност

(Б.Д.Бенедикт: „Паралелен свет- фантазија или стварност“)

Верувате ли во постоењето на паралелен свет? Сметате ли дека тој постои? Дека освен нашиов, материјален, рационален, постои и друг „од онаа страна на животот“? Недофатлив за науката, непојмлив за логиката? Духовен?

Можно ли е тоа да биде обична, книжевна фикција, „воообичаена“ содржина на дело со научно- популарна содржина?

Прочитајте повеќе:

Лувр

Од знаменитостите на Париз, од богатството на чововаката цивлизација: Лувр.

Ако сте биле во „градот на светлината“, сигурно сте го посетиле, ако не сте биле не го пропуштајте тоа доколку наскоро патот ве одведе во него.

За Лувр доволно е да се знае и памети следново:

Прочитајте повеќе:

Автопат

Автопатот е најголема сообраќајна класа на патишта, наменета исклучиво за брз моторен сообраќај кој се врши по физички раздвоени еднонасочни коловози, со најмалку две сообраќајни ленти за секоја насока на возење, со задолжително постоење на запирачка. На нив владее режим на непрестани текови, со висок степен на безбедност, удобност и брзина, а што се постигнува со комфорни проектни и конструктивни решенија, со задолжителна употреба на денивелирани крстопати.

Оваа „општа дефиниција“ на автопатот е вовед во сознавање на основни и најактуелни состојби во врска со автопатиштата во светот и кај нас.

Прочитајте повеќе:

Изумирање на видовите

Се смета дека повеќе од 99% видови кои кога било живееле на Земјата веќе изумреле. Причините се различни: евлоуирале во друг вид, некои се изгубиле во интерспециската компетиција (ја изгубиле „битката за преживување“ од друг вид), а некои поради деградација на живеалиштата кои човекот ги изменил драматично со своите различни активности.

Секој ден луѓето ширум светот трошат огромни количества на природни ресурси поради што се загрозени една третина од сите животински и растителни видови. Дневно изумираат околу 130 видови.

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Др. Спенсер Џонсон

Ништо не е побезнадежно од планирањето на радоста.

Виц блиц

Конец

Оди луд низ лудница и зад себе влече конец. Наидува доктор и го прашува: -Зошто го влечеш конецот? Лудиот одговара: -Па, ај ти туркај го ако можеш.

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се