Како мачките завладеаја со светот?

Иако антрополозите ги сметаа за „најзалудни“ животни на светот, на мачките им оди одлично. Во последниве 20 години тие практично стаа попопуларни од кучињата. 

На нив некогаш се гледаше како на мали, влакнести суштества кои спијат по 16 часа дневно и постојано се лепат на извор на топлина, односно нам. Меѓутоа, денес мачката има нова фигуричка во популарната игра „Монопол“.

Во новата ера држењето мачки има значајни предности и доказите велат дека 5.000 години по фараоните влегуваме во нова ера на обожување на мачки. За почеток, мачките владеат со Интернет како највмрежани миленици. Понекоја панда, кучиња како изведуваат трикови и на илјадници снимки на мачки.

Прочитајте повеќе:

Шесто сетило кај животните

Верувањето дека животните имаат шесто сетиво за опасност е настанато во далечното минато.

Речиси две третини од сопствениците на домашни миленичиња тврдат дека тие имаат шесто сетиво кога е збор за временски непогоди, а 43% велат дека претчувствуваат опасност, покажа едно истражување спроведедно во САД.

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Јохан Волфганг Гете

Кога ќе сретнеме некој што ни должи благодарност, веднаш се сеќаваме на тоа, а колку пати сме сретнале некого кому му ја должиме, а на тоа да не сме се...

Виц блиц

Мртви пијани возат автомобил

Возат двајца мртви пијани автомобил. - Ќе стасаме ли наскоро в град? - Да, еве сега почесто газиме пешаци. - А може ли тоа малку побрзо? - Не знам, батка, ти возиш!

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се