Се за леската-лешникот

Леската има повеќестрана и голема стопанска вредност. Таа долго се сметала само како шумски вид, а кога почнала да се одгледува како култура не и се посветувало посебно внимание. Како и за сите други, важи правилото дека без стручен пристап нема успешно и рентабилно производство, а што, пак, подразбира и примена на современи и агротехнички- фитотехнички мерки.

Прочитајте повеќе:

„Здрав како орев“? Ама и оревот го напаѓаат болести!

Не е точно раширеното верување дека оревот спаѓа во групата на овошки кои не бараат посебно внимание и грижа поради сузбивање на штетни организми. Тоа е една од причините поради кои садници на ореви често подигаат сопственици кои своето земјоделско земјиште сакаат да го искористат на што поедноставен начин и без поголеми агротехнички активности.

Меѓутоа, стручњаците предупредуваат дека, ако сакаме од оревите нешто да заработиме односно со нив да се занимаваме професионално, најнапред треба да се формира роден волумен и да се намали појавата на патолошки пореметувања во младите насади.

Обично на крајот од јули и во текот на август оревите покажуваат знаци на сушење (некроза со изразито жолтење на лисјата) или на црн палеж на лисјата, проследено со заболени плодови. 

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Јуџин Мекарти

Политичарот е исто што и фудбалскиот тренер: мора да биде паметен за да ја разбере играта, но и доволно глупав да мисли дека е тоа важно.

Виц блиц

Промашување

Човек доведува бремена жена кај гинеколог на контрола, а по неа го прашува докторот: -Докторе, како ми е жената? -Па, знаете, имаме проблем. Бременоста е вонматерична. -Докторе, еве ви 1.000 евра. -Немојте толку, Ве...

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се