Александер Флеминг и неговиот пеницилин

Пеницилинот е бета-лактамен антибиотик користен за лечење и уништување на бактерии во многу организми. Денес називот се однесува на многубројни варијанти или на група антибиотици што се добиваат од зелената мувла Penicillium chrysogenum.

Молекуларната формула на пеницилинот е R-C9H11N2O4S, каде што R е дел од променлив синџир.

Прочитајте повеќе:

Gioco del lotto- игра на среќа

Лотото е еден вид на игра на среќа во погодување на броеви.

Татковината на лотото е италијанскиот пристаништен град Џенова, во кој долго време 5- мина советници на градот- република со годишен мандат во Големото собрание се избирале со извлеклување помеѓу 90-мина кандидати.

Врз основа на тоа, во 1620-та година советникот Бенедето Џентиле го вовел обложувањето во погодување кои ќе бидат извлечени.

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Јохан Волфганг Гете

Кога ќе сретнеме некој што ни должи благодарност, веднаш се сеќаваме на тоа, а колку пати сме сретнале некого кому му ја должиме, а на тоа да не сме се...

Виц блиц

ТБЦ - БМВ

- Докторе, докторе, кашлам, не можам да дишам, умирам... - Смирете се, полека. Кажете ми, дали некој во вашето семејство имал ТБЦ? - ТБЦ никој никогаш немал, но стрико ми имаше БМВ!!!

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се