Политиката е (и) прагматика

За сушноста на политиката и политичкото, како и други прашања и теми од политичката проблематика имам објавено неколку прилози на овој сајт (види под „Политика"), па на почетокот од овој мал есеј сосема накусо (поимно), повеќе како потсетување на „основното" за нив.

Прочитајте повеќе:

Нафрлоци за стереотипите

Тие никогаш не се врзувале, ниту можат да се врзат за политичката идеологија, за конкретна политичка активност во рамките на една општествено- политичка заедница. Залудни се секакви обиди да се наспоредат со некои состојби во одделно општество, а особено кога се прави обид за дефинирање на некаква позиција на нова опозиција или, попрецизно речено, нова опција.

Прочитајте повеќе:

Социјална мрежа

Иако социјалните мрежи и кај нас, како насекаде во светот, се масовно прифатени, користени- во најпопуларните се вклучени стотици илјади, на многумина се уште не им се јасни некои основни нешта. Па повеќе ги злоупотребуваат одошто ги употребуваат, ги сведуваат на изнесување на лични ставови или на форуми (какви што ги има на илјадници на Интернет), на блогерај, а од сето тоа „највидлива“ е личната (не)култура и нетолеранција, неспособност од воспоставување и водење пред се на социјален дијалог и политичка манипулација (особено во предизборна кампања).

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Аристип

Убавата ќе те предаде, грдата нема да ти се допаѓа; сиромашната ќе те упропасти, а богатата со тебе ќе владее. Ете, избери што најлесно ќе поднесуваш.

Виц блиц

Тешко му е да гледа

Трпе оптегнат на троседот и се обраќа на Трпејца: -Трпејце мила, тешко ми е да те гледам како само работиш и се мачиш. Те молам, затвори ја вратата од кујната! 

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

« January 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Спортсмен

Најава или Регистрирај се