Штедливи сијалици? Не, благодарам!

Иако до крајот на годинава во државите на Европската унија, Австралија и Калифорнија ќе биде невозможно во продавниците да се купат класични сијалици, зашто ќе бидат заменети со штедливи, судејќи според најнови научни сознанија тие воопшто не треба да се користат. Затоа што се опасни по човековото здравје!

Најнапред: дали и колку ваквите сијалици се навистина штедливи? Еднакво важно: дали помалку ја загадуваат околината и кој е нивниот еколошки ефект?

На пример, додека за производство на класична сијалица се потребни само стакло, лим, бакар, калај и волфрам, со напомена дека сето тоа е нетоксично и лесно за рециклажа, за производство на компакт- флуо сијалиците се потребни стакло, лим, бакар, калај, жива, олово, антимон, бариум, арсен, итриум, соединенија на фосфор, цинк-берилиум-силикат, кадмиум-бромид, соединенија на ванадиум, ториум и пластика.

Што велат стручњаците?

Прочитајте повеќе:

Уште една предупреда: Животот во градот не само опасен, туку и погубен за здравјето!

И досега пишувавме- пренесувавме сознанија, односно резултати од научни истражувања, но најновите предизвикуваат крајна загриженост и преземање на лични мерки на заштита, од кои најпревентивна, најпрва, дури итна е бегање од градот и живеење на село (ако е можно, макар останало работењето во него).

Прочитајте повеќе:

Четири договори

Можеби првпат читате- слушате за Дон Мигел Руиз (Don Miguel Ruiz). Тој е потомок на индијанското племе Толтеки. Израснал во мексиканската пустина покрај мајка си иццелителка и дедото шаман. Завршил медицина и станал хирург.

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Филип Стеноп Честерфилд

Луѓето ги мразат оние што во нив побудуваат чувство на пониска вредност.

Виц блиц

Жена изгубена - добиена на покер

Игра Трпе покер со другарите, па во еден миг вели: - Жено, вари кафе. Те добив назад!

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се