Пред 4 години Франција и светот ја обележаа 40 годишнината од смртта на Габриела „Коко“ Шанел (1883-1971). Одамна е затврдено сознанието дека станува збор за една од најголемите, ако не и најголема револуционерна модна дизајнерка на сите времиња.

Со право се истакнува дека нејзините модели ја дефинираа женската елеганција на 20. век.