Карпеста уметност во Македонија

Д-р Душко Алексовски, докторант по архелогија и палеонгвистика, претседател на Светската академија за карпеста уметност, укажува на наводите на Емануел Анати од Италија, директор на Светскиот архив за карпеста уметност и на францускиот академик Жан Клод дека купулите се првите карпести гравири создадени во Македонија и во светот пред 32 000 000 години, а Македонија е земја со најголем број ваков вид карпеста уметност во светски рамки. Мрежестите гравири, кои за прв пат беа откриени во местото Лас Мазил, во Франција, во Македонија се откриени во Пелагонија, во Славишко поле - Крива Паланка, во северниот дел на кумановскиот регион, во селата Тополовиќ, Горно Кратово и во други краишта на нашата земја. 
 
Во Македонија се откриени и неколку стотици крстовидни форми, кои уште од неолитот имаат големо симболичко значење. 
 
Текстов што следи, неавторизиран, го пренесуваме од сајтот „Крале Марко“:http://www.kralemarko.org.mk
Прочитајте повеќе:

Фидипид и Маратонската битка

Маратонската битка се случила на местото наречено Маратонско поле во 490.г.пр.н.е., а во неа голема победа извојувале Атина и Платеја над Персија, во текот на Грчко- персиските војни.

За битката е врзана и легендата што довела до современото значење на изразот маратон: Фидипид (понекогаш нарекуван и Филипид), најбрзиот тркач помеѓу атинските хоплити, добил задача да оди до Атина и да им ја јави на граѓаните веста за победата. Откако претрчал 40 км и дошол до Атина, бил сосема исрцпен и на своите сограѓани им рекол „Νενικήκαμεν!“ (Nenikékamen!; Победивме!)- умрел. Варијации на оваа легенда говорат дека Фидипид имал задача да ја предупреди Атина за доаѓањето на персиската флота.

Најнови откритија и сознанија упатуваат на нужни корекции на оваа „најопшта“ легенда!

Прочитајте повеќе:

Македонци и без Македонија

На сајтот „Македонска нација“ (http://www.mn.mk/) е објавен мошне интересен текст, потпишан со иницијали К.Л., со наслов „Македонскиот ентитет при имиграциите во Америка“, а посветен на имигрантскиот период од 1895. до 1925. година. Станува збор за документи што недвосмислено укажуваат на високата свест на Македонците принудени на неповратен пат преку „Големата бара“ за својот идентитет, своите корени, своето име, опстојот низ вековите. И тоа во време кога не постоела држава Македонија, што укажува на една ноторна вистина која, за жал, не ја знаат или ја „забораваат“, ја извртуваат не само странски, туку и домашни „експерти“: дека припадноста кон еден народ, кон еден етникум не е е поврзана, не е условена од државотворноста.

Текстот го пренесуваме во целост (фотографијата е објавена над текстот):

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Јохан Волфганг Гете

Која влада е најдобра? Онаа што не учи да владееме сами со себе.

Виц блиц

Исчезната сопруга

Дотрчува маж во полициска станица: -Ве молам, жена ми исчезна, пронајдете ја! Еве ви ја нејзината фотографија. Дежурниот ја погледнува фотографијата, па му вели на загрижениот сопруг: -А Зошто да ја бараме?

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се