Зборови за разбирачка

Зборовите од народниот говор се секогаш за разбирачка. Освен ако не се знаат, ако не знаеме што значат, што именуваат, што заменуваат, а што покажуваа и докажуваат. Исто е и ако се заборавиле или ако сме ги замениле со други, ненаши.

Прочитајте повеќе:

Го разбираме ли народецот кога ни кажува за ука и поука?

Помалку познати зборови од нашиот народен говор:

  • крекла, крекло, креклив- дрдорка, дрдорко, пљампач; креклив глас;
  • се стека: се срди, се лути;
  • паќен, паќна, паќно: чист уреден; чисто, уредно; паќна куќа-чиста, уредна куќа;
  • втеса: згреши, скриви: виновен е, крив е:       
Прочитајте повеќе:

Турцизми во македонскиот народен говор

Архаизмите се богатство на секој јазик. Тие не се никакво зло од кое треба што побрзо да се ослободиме, туку со нив треба да се служиме секогаш кога имаат незаменлива стилска улога и вредност. Тие го богатат, а не го осиромашуваат јазикот и не се, како што некои „јазички модернисти“ тврдат, ретроградна појава. Напротив, како дел од компексноста на националниот идентитет, токму со нив јазикот го брани сопствениот континуитет и контиунитетот на корените, традицијата, културата, уметничките, воопшто творечките вредности и достоинства на народот што го зборува.

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Јохан Волфганг Гете

Која влада е најдобра? Онаа што не учи да владееме сами со себе.

Виц блиц

Заедничко

-Што им е заедничко на полицаец и пес? -И едниот и другиот те гледаат како да те разбираат. 

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се