Гајда

Гајдата е дувачки народен инструмент со мев, раширен кај многу европски и воневропски народи: бугарска гаида, македонска гајда, чешка и полска dudy, англиска bagpipe, естонска torupill, француска cornemuse, biniou, германска Dudelsack, Sackpfeife, руска волинка, дуда, словачка gajdy, shutkу, шкотска lilt, шпанска gaita,италијанска cornamusa, zampogna итн.

Прочитајте повеќе:

Разбој

Ткаењето со разбојбило познато во далечното човеково минато.

Имено, податоците кажуваат дека во западна Азија и во Египет тоа било познато уште 3.000 години пр.н.е. На Блискиот Исток веќе 2.300 години е вообичаена употребата на нт. положен разбој со јаток прикачен за тлото.

Прочитајте повеќе:

Кавал

Кавалот спаѓа во тн. аерофонични инструменти, а со тој назив кавал (кафал), или поточно пар кавали се нарекуваат надолжни флејти, отворени на двата краја, односно подолги шупелки со 8 мелодиски отвори и четири душници. Горниот отвор, на кој се дува, е стеснет со остри рабови и тенки ѕидови (1-2 мм). Пресекот по целата должина изнесува 16-17 мм. 

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Џорџ Бернард Шо

Разумните луѓе себе си му се прилагодуваат на светот; неразумните се упорни во обидот светот да го прилагодат на себе си. Оттука сиот напредок зависи од неразумни луѓе.

Виц блиц

Добар ручек

-Мила, што имаме денеска добро за ручек? -Не знам, миличок. На конзервата немаше етикета.

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се