За зурлата (сурла)

Тоа е дрвен аерофон музички инструмент со две јазичиња, тип на обоа. Се прави, главно, од ореово, но и од јаболково и црносливо, како и од јаворово дрво.

Зурлите се изработуваат во два дела: дрвена цевка, проширена на долниот крај со конусна форма, изработена од едно парче дрво, и славец, вовлечен во горниот дел на цевката.

Со најголема должина се тн. каба зурли- 600 мм до 630 мм, јарам каба е долга од 480 мм до 540 мм, а џура зурлите од 250 мм до 280 мм. Големите зурли се наречени "машки", поради длабокиот тн. "покаба" звук, а помалите "женски", поради јасниот "поџира" звук.

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Наполеон I Бонапарта

Кога човек ќе совлада неволја, сака удобности, од удобности преминува на излишност, од излишност на раскош, од раскош на престап.

Виц блиц

Добар ручек

-Мила, што имаме денеска добро за ручек? -Не знам, миличок. На конзервата немаше етикета.

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се