Разбој

Ткаењето со разбојбило познато во далечното човеково минато.

Имено, податоците кажуваат дека во западна Азија и во Египет тоа било познато уште 3.000 години пр.н.е. На Блискиот Исток веќе 2.300 години е вообичаена употребата на нт. положен разбој со јаток прикачен за тлото.

Прочитајте повеќе:

На скржаио клучо му е у ѓаоло

Еден многу богат чоек бил скржав од мерата надвор, и не било чаре да се напие у себе каве али да руча. Секи ден одел по дуќаните и му пијел каве на дуќанџиите, и во ручек време му се курдисал при некој дуќанџија и ќе му се наручал. Ако не најдеше чаршија ручек, ќе отрчаше в поле кај што имаше аргати и тамо ќе ручаше.

Прочитајте повеќе:

Силјан штркот

Во селото Мало Коњари имаше еден чоек многу чесен и кроток, на име Божин. Тој имаше само еден син на име Силјан; имаше Божин и една ќерка. Силјан беше многу гален и од татка и од мајка, чунки од многу синои Божиној само Силјан беше останал жив, та од тоа беше гален многу и беше го ожениле уште на шеснаесет години и на седумнаесетте години му се роди на Силјана едно дете машко, му го викаа Велко.

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Јохан Волфганг Гете

Кога ќе сретнеме некој што ни должи благодарност, веднаш се сеќаваме на тоа, а колку пати сме сретнале некого кому му ја должиме, а на тоа да не сме се...

Виц блиц

На нудистичка плажа

Буле со родителите првпат е на нудистичка плажа. По 30 минути играње в песок доаѓа кај татко му и го прашува: -Тато, зошто некои чичковци ја имаат онаа работа поголема, а...

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се