Далеку од Европа, блиску до себе си

(Прилогов е објавен на „Паноптикум“ на 29.10.2007. Податоците се застарени и невалидни во однос на моментната состојба, но темата и поентата се и уште долго ќе бидат актуелни и акутни)

Ништо ново и кога е економијата во прашање:

Македонија е далеку од Европа (премногу далеку), па не е јасно зошто толку „притиска“ за сопствено евроинтегрирање. Точно, евроинтегративните процеси можат, реално е да се очекува дека ќе ја поттикнат македонската економија, но е исто така точно дека тие создаваат обврски кои тешко се остваруваат ако стандардот воопшто е 10-тина пати понизок од европскиот просек.

Заклучокот дека земјата сега, според економските параметри, не е подготвена за членство во ЕУ е како откривање на „топла вода“. Тоа е само потвра на наша одамнешна заложба: не по секоја цена членство во ЕУ, туку што побрзо наше „европеизирање“.

Прочитајте повеќе:

Младите и жените во земјоделството

Воочена е една појава што дава надеж дека Република Македонија на економски план конечно почнува да се наоѓа себе си, односно да ја „отвора“ својата перспектива: земјоделството станува се попривлечно за младите, без оглед на бројните проблеми што го демнат и следат на секој чекор. Младите се се повеќе убедени дека како фармери имаат можност за формирање и развивање на модерен индивидуален и семеен бизнис.

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Франц Кафка

Безработицата е извор на сите мани, круна на сите добродетелства.

Виц блиц

Само двапати

Се венчал млад пар. Бидејќи била таква традицијата, новопечениот маж се зачленил во Клубот на женети мажи. Имено, сите женети мажи членувале во тој клуб, а целта била дружење во...

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се