Интересни и корисни параметри

Интересни се и корисни затоа што се временски „потрајни“, но и споредливи со состојби во Република Македонија („неспоредливо споредливи“):

-И во Америка помеѓу компаниите е мошне „популарно“ неплаќањето на данок- реагира лично претседателот;

-„Дремка ви се дреме“ попладне? Одлично, препуштете и се. Ќе работите поефикасно;

-„Домашната работа“ е добра, ама воолшто не е перспективна за кариерата!; 

Прочитајте повеќе:

Рерурализација во 21-от век

Две главни нешта ќе го одбележат справувањето со глобалната криза, натамошниот развој и стабилноста на државите: сигурно снабдување со храна и унапредување на знаењето (науката, образованието, технолошките иновации, унапредување на традиционалното знаење).

Наведениот став, што го споделуваат многумина економски експерти, отвора низа дилеми и актуализира повеќе контроверзи.

Прочитајте повеќе:

На светот му се заканува недостиг на храна

Светската програма за храна на ОН (WFP) годинава има недостиг на пари од речиси 3 милијарди долари за борба против гладта во светот, а тој веројатно ќе се зголемува ако продолжат да растат цените на храната, предупреди шефицата на таа агенција Џозет Чирејн.Растат цените на нафтата

WFP се потпира на доброволни прилози на влади, корпорации и поединци. Потребни се околу 6 милијарди долари за годинава, но 2,8 милијарди долари недостасуваат.

„Кога се луѓето гладни, имаат само три можности- да бидат револтирани, да мигрираат или да умираат“, изјави Чирејн, додавајќи дека е многу поделотворно да се спречи гладта одошто светот да се соочи со нејзините последици.

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Јохан Волфганг Гете

Кога ќе сретнеме некој што ни должи благодарност, веднаш се сеќаваме на тоа, а колку пати сме сретнале некого кому му ја должиме, а на тоа да не сме се...

Виц блиц

Заедничко

-Што им е заедничко на полицаец и пес? -И едниот и другиот те гледаат како да те разбираат. 

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се