Први развојни чекори на демократијата: античкиот полис (1)

Колевка на демократијата е Атина. Пред околу 2.500 години таму полека е создаден уставен поредок кој стана идол на сите демократски Устави.

Зборот "политика" доаѓа од зборот polis (држава), со што најнапред се мисли на заедница на граѓани, а потоа на државна територија на која се наоѓа заедницата на граѓани. Во архајското кралство кралскиот замок е јадро на градот околу кое е групирано се останато што спаѓа во односниот град. Наспроти тоа, во средиштето на полисот е agora, плоштад како собиралиште на граѓаните. Политичкото одлучување преминува од кралот на собранието; заклучоците се донесуваат јавно; тие мораат да се оправдаат пред граѓаните и е потребен глас ЗА од нив за некој заклучок да се усвои. Со тоа почнува процесот на рационализација на политичките одлуки:

Прочитајте повеќе:

Успешно медија планирање

Вообичаено, успешното медија планирање се реализира врз основа на анализа на пазарот на медиуми, но и анализа на пазарот на конкуренцијата. Правило е пред секое медија планирање медија планерот да ја има „под контрола“ ситуацијата на барем минатата и моментната медиумска активност на својата конкуренција.

Прочитајте повеќе:

Младите и жените во земјоделството

Воочена е една појава што дава надеж дека Република Македонија на економски план конечно почнува да се наоѓа себе си, односно да ја „отвора“ својата перспектива: земјоделството станува се попривлечно за младите, без оглед на бројните проблеми што го демнат и следат на секој чекор. Младите се се повеќе убедени дека како фармери имаат можност за формирање и развивање на модерен индивидуален и семеен бизнис.

Прочитајте повеќе:

Стока

Таа е производ на човечкиот труд кој задоволува некоја човекова потреба и се разменува на пазарот. Секој корисен предмет како стока може да се посматра со оглед на квалитетот и квантитетот.

Стоката поседува различни физички, хемиски, естетски и други својства, што ја прават употреблива за одредена цел,  но таа е и разменлива односно може да задоволи квантитативно одредени општествени потреби, па треба да се произведува во одредени количества.

Прочитајте повеќе:

Интересни и корисни параметри

Интересни се и корисни затоа што се временски „потрајни“, но и споредливи со состојби во Република Македонија („неспоредливо споредливи“):

-И во Америка помеѓу компаниите е мошне „популарно“ неплаќањето на данок- реагира лично претседателот;

-„Дремка ви се дреме“ попладне? Одлично, препуштете и се. Ќе работите поефикасно;

-„Домашната работа“ е добра, ама воолшто не е перспективна за кариерата!; 

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Вилијам Балтер Јејтс

Премногу долготрајната жртва може од срцето да направи камен.

Виц блиц

Пијан возач

Се возат жена и маж со автомобил на автопат. Ги запира полицаец и го прашува мажот: -Зошто возеше 65 километри на час кога е дозволено 55? Мажот: -Жими мајка, не возев толку брзо. Жената: -Зошто...

Кутија за пребарување

Енциклопедија

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се