Топ дестинации во 2012. година

Додека луѓето размислуваат за најдобрите места за патување, често размислуваат „локално“, односно во државата во која живеат, а токму на тоа мислеле и уредниците и новинарите на Lonely Planet. Овој најпопуларен туристички водич избра 10 најдобри региони за посета во оваа година:

Прочитајте повеќе:

Суштинско прашање-важно знаење: Како настанало писмото?

Утврдено е дека првите текстови се напишани во Египет и Месопотамија- долги приказни и поеми кои раскажуваат за создавањето на светот и луѓето, за животот на боговите и подвизите на јунаците.

Револуционерниот пресврт се случил ококу 3000 г. пред Христа, кога Сумерците во Месопотамија усвоиле систем на цртежи, гравирани на глинени плочи, кој им овозможувал да го сметаат своето богатство; глава на вол за вол, клас жито за жетва итн. Тоа е едновремено и раѓањето на клинестото писмо.

Прочитајте повеќе:

Каква ќе биде средбата со вонземјаните?

Секој што се надева дека првиот вонземјанин кој ќе стаса на нашата планета ќе биде пријателски расположен како ET од истоимениот филм, можеби е во заблуда.

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Свами Вивекананда

Кој го бара бога, нема да го најде. Кој се бара себе си, бог ќе го најде.

Виц блиц

Жена, свештеник и апарат за депилација

Една жена седи во авион покрај поп: -Попе, можам ли да Ве замолам за услуга? -Радо, ако бидам во можност, ќерко моја. -Знаете, одамна имам купено еден многу скап и посебно...

Кутија за пребарување

Живот

Спортсмен

Најава или Регистрирај се