„Сезам“ најчесто се врзува за една волшебна формула -"Сезаме, отвори се!", од приказната за разбојникот Али Баба и неговите 40-мина разбојници. Ја изговарал само тој за да се отвори таинствената пештера во која разбојниците го криеле своето украдено богатство. „Сезам“ најчесто се врзува за една волшебна формула -"Сезаме, отвори се!", од приказната за разбојникот Али Баба и неговите 40-мина разбојници. Ја изговарал само тој за да се отвори таинствената пештера во која разбојниците го криеле своето украдено богатство.

Што е Сезам ?

„Сезам“ најчесто се врзува за една волшебна формула -"Сезаме, отвори се!", од приказната за разбојникот Али Баба и неговите 40-мина разбојници. Ја изговарал само тој за да се отвори таинствената пештера во која разбојниците го криеле своето украдено богатство.

Што е Сезам?

"Сезаме, отвори се!" е повик упатен кон богатството затворено во пештера, било да е тоа пештера на хранлива и плодна семенка или ковчег со материјално богатство, било да е тоа пештера -прибежиште на духовната објава или лавиринт на несвесното.

Не се знае од каде потекнува формулата „Сезаме, отвори се“, но останува како симбол кој е поврзан несомнено со плодноста бидејќи семето, кога ќе се раствори, го дава сето богатство на земјата.

Се смета дека неговото семе овозможува апстиненција од житарици и постигнување на долговечност. Лао Ци и Хин Кси се хранеле со зрна на сезам кога тргнале кон земјите на Западот, според Кунлун, средиштето на светот.

Уште едно толкување- од психолошка гледна точка: таа не е без значење при соочувањето  со затворени врати што суштествата ги претставуваат едно по друго. Доволен е само еден волшебен збор, па да се отворат  не само срцата, туку и тајните на патувањето на несвесното.

Постои семе „сезам", едно традиционално кинеско средство за јакнење. Всушност, сезам е род на мошне стари културни растенија од семејството Pedaliaceae кое, поради семенките, се одгледува во Индија, Кина, Јапонија, во подрачјето на Средоземјето, Африка и други тропски и суптропски земји.

Ситните семенки содржат околу 50% растително масло кое од нив се добива со пресување. Сезамовото масло служи во многу земји како масло за јадење, а и како суровина за производство на маргарин и сапун. Брашното од сезамови семенки  и цели семенки се употребуваат на Исток за приредување на различни видови на слатки (на пример таан-алва). Најголеми производители  се Индија- околу 450. 000 тони годишно , Кина- околу 361.000 тони, Судан- околу 220.000 тони, Мијанмар- околу 139.000 тони и Мексико- околу 127.000 тони годишно.

Повеќе во оваа категорија: « Прашања - одговори

Оставете коментар

Внесете ги (*) задолжителните информации кои се обележани. HTML код не е дозволен

врати се горе

Twitter Дисплеј

Умност

Џавахарлал Нехру

Колку повеќе стареам, толку повеќе ги просудувам луѓето според нивниот карактер, а не според нивните погледи.

Виц блиц

Басна со модерно наравоучение

Слушнале животните во шумата дека еден мечок има листа за убивање. Сите се исплашиле, па најпосле викнал еленот дека тоа веќе не може да го поднесува и оти оди да го...

Кутија за пребарување

Живот

« November 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Спортсмен

Најава или Регистрирај се