Политиката е (и) прагматика

За сушноста на политиката и политичкото, како и други прашања и теми од политичката проблематика имам објавено неколку прилози на овој сајт (види под „Политика"), па на почетокот од овој мал есеј сосема накусо (поимно), повеќе како потсетување на „основното" за нив.

Прочитајте повеќе:

Нафрлоци за стереотипите

Тие никогаш не се врзувале, ниту можат да се врзат за политичката идеологија, за конкретна политичка активност во рамките на една општествено- политичка заедница. Залудни се секакви обиди да се наспоредат со некои состојби во одделно општество, а особено кога се прави обид за дефинирање на некаква позиција на нова опозиција или, попрецизно речено, нова опција.

Прочитајте повеќе:

Социјална мрежа

Иако социјалните мрежи и кај нас, како насекаде во светот, се масовно прифатени, користени- во најпопуларните се вклучени стотици илјади, на многумина се уште не им се јасни некои основни нешта. Па повеќе ги злоупотребуваат одошто ги употребуваат, ги сведуваат на изнесување на лични ставови или на форуми (какви што ги има на илјадници на Интернет), на блогерај, а од сето тоа „највидлива“ е личната (не)култура и нетолеранција, неспособност од воспоставување и водење пред се на социјален дијалог и политичка манипулација (особено во предизборна кампања).

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Др. Спенсер Џонсон

Ништо не е побезнадежно од планирањето на радоста.

Виц блиц

Вилици

- Што е тоа што лае дење, а ноќе плива? - Вилиците на тештата.

Кутија за пребарување

Живот

« January 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Спортсмен

Најава или Регистрирај се