Од класици до класицизам

Класиците во стариот Рим биле граѓани од прва класа, а подоцна со тој термин се означувале истакнати писатели од грчката и римската оставнина.

Во модерните книжевности класици се писатели кои пишувале угледувајќи се на старогрчките и римските писатели, или оние чии дела според вредноста спаѓаат во прв ред.

Прочитајте повеќе:

Запишани странски зборови и изрази сосе нивното значење. За полесно паметење и правилно користење.

За политологијата како посебна општествена наука, политиката како способност за управување со државата и други форми на општествена акција и општествени институции, и за политиканството како дејствие спротивно на општата и јавната политичка дејност.

Колкумина од нашите политичари во власта и опозицијата се политичари, а колкумина политиканти? За третите-политиколозите многу не се прашувајте. Не ги сакаат ниту едните, ниту другите, па се ептен ретки помеѓу нив. Можете да ги најдете надвор од политиката, на универзитетите и други научни институции. Како авторитетни, стручни и компетентни личности.

Секој може да се занимава со политика? Сите не бидува за управување? Не и за работење? А управувањето не е работа? 

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Филип Стеноп Честерфилд

Луѓето ги мразат оние што во нив побудуваат чувство на пониска вредност.

Виц блиц

Промашување

Човек доведува бремена жена кај гинеколог на контрола, а по неа го прашува докторот: -Докторе, како ми е жената? -Па, знаете, имаме проблем. Бременоста е вонматерична. -Докторе, еве ви 1.000 евра. -Немојте толку, Ве...

Кутија за пребарување

Живот

« November 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Спортсмен

Најава или Регистрирај се