Сепак Маите се во право? Ќе се случи ли пропаст на светот?

Пронајдена е една глинена плоча на древните Маи која потврдува дека апокалипсата ќе настапи следната година. Испишаната глинена плоча е најдена во храмот Комалкалка.

Прочитајте повеќе:

Активноста на Сонцето го менува времето на Земјата

Дури и сосема мала колебливост на активноста на Сонцето го менува времето на Земјата, но не и климата, заклучиле американски научници по повеќегодишно посматрање и  мерење, објави американската агенција НАСА.

Во галактичкиот поредок Сонцето е исклучително мирна, константна ѕвезда- нејзиниот сјај варира одвај 0,1% во текот на 11-годишен соларен циклус.

Прочитајте повеќе:

Галаксии-Галатики

-Зборот „галаксија“ потекнува од грчкиот збор „галаксијас“ („γαλαξίας“), односно „киклос галактикос“ и во превод значи „млечен круг“, зашто таков изглед имаат одделни галаксии кога се посматрани под ведро небо.

Галаксиите се големи групи ѕвезди „врзани“ со гравитација, кои содржат исто така меѓугалактички гас, меѓуѕвездена прашина и (можно) невидлива темна материја, а се наоѓаат насекаде во вселената, се до границите на можноста на астрономското забележување. Според големината, тие се делат на најмали (џуџести), кои содржат околу 10 милиони ѕвезди, до енормно големи кои содржат и до билион (1012) ѕвезди. Се претпоставува декa во видливиот дел на универзумот постојат над стотина милијарди (1011) галаксии.

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Конфучиј

Подобро е да се сака вистината, одошто да се знае.

Виц блиц

Басна со модерно наравоучение

Слушнале животните во шумата дека еден мечок има листа за убивање. Сите се исплашиле, па најпосле викнал еленот дека тоа веќе не може да го поднесува и оти оди да го...

Кутија за пребарување

Живот

« November 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Спортсмен

Најава или Регистрирај се