Здравствена екологија*

Што е здравствена екологија? Иако е постојано присутна, особено со совети за здрав живот и предупредувања на опасностите по здравјето од загадувањето на водата, воздухот, почвата, храната..., се чини дека кај нас е сеуште малку позната како посебна мултидисциплинарна, јавномедицинска дисциплина. Освен медицинари, за нејзиното функционирање од витално значење се хемичарите, хемиските техничари, биохемичарите, санитарните инженери и техничари, биолозите, прехранбените технозлоци и многу други.

Напоредно со зголемувањето на потребите од енергија и суровини, во развиените земји расте свеста за зачувување на околината, како и колективното ниво на култура и хуманост. За жал, се уште не се вложуваат доволно напори за да се заштитат природата и нејзините ресурси од целосна девастација.

Прочитајте повеќе:

Човечкиот измет како алтернативен извор на енергија

Две новости поврзани со алтернативната енергија одекнаа во светот, а вестите ги пренесоа сите светски агенции и медиуми: греење на човечки измет и негово користење како погонско гориво!

Прочитајте повеќе:

Еколошка сегашност и иднина: клима, глобално затоплување, алтернативна енергија, чист воздух, чистота

Дали барем одвреме- навреме не загрижуваат драстичните промени на климата, та се почесто да не разликуваме летни од зимски, пролетни од есенски денови и ноќи? Помислуваме ли како тие се одразуваат на нашето расположение, дејствувањето, на наашата ментална, психо- социјална состојба, на нашето севкупно здравје? Преземаме ли нешто макар на личен план, во личното, сопственото опкружување?

Најновите сознанија и акции за подобрување на еколошката состојба во светот- ефектот на стаклена градина (иронично: позитивен за збогатување на туристичката понуда), алтернативната енергија и чистотата, би требало барем некое време да не ангажираат и загрижат малку повеќе и подолго.

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Ристо Трифковиќ

Просечноста е секогаш агресивна.

Виц блиц

Вилици

- Што е тоа што лае дење, а ноќе плива? - Вилиците на тештата.

Кутија за пребарување

Живот

« November 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Спортсмен

Најава или Регистрирај се