Земјата има близнак/близнаци

Сатурновата месечина Титан е најверојатен Земјин „близнак“ од која било егзопланета откриена во последните 20-тина години. Тој е двојно поголем од нашата Месечина и има токму како Земјата слоевита атмосфера.

Научниците трагаат по егзопланети кои би можеле да бидат слични на нашата, а во соседството и во рамките на Сончевиот систем постои свет кој е можеби најсличен на Земјата и кого сондите на НАСА веќе го посетиле. Тие долго време се обидуваат да ги откријат неговите тајни и се надеваат дека би можел на својата површина да крие траги на живот.

Прочитајте повеќе:

Хималаи

Тие се највисок планински масив на Земјата, помеѓу Индо- Гангеската низина на југ и висорамнината Тибет на север. Називот е санскритски и значи „земја на изобилие од снег“. Го дели полуостровот Индостан (Бутан, Непал, Индија на југ и Пакистан на запад) од Тибетското плато (Кина) на север. Формиран е од доближување на Индоавстралиската литосферска плоча со Евроазиската.

Се протега од запад (од врвот Нанга Парбат во сојузната држава Јаму и Кашмир, Индија) кон исток (до Намча Барва на индиско- кинеската граница), во должина од 2.570 км, со просечна широчина од 250-300 км.

Прочитајте повеќе:

Изумирање на видовите

Се смета дека повеќе од 99% видови кои кога било живееле на Земјата веќе изумреле. Причините се различни: евлоуирале во друг вид, некои се изгубиле во интерспециската компетиција (ја изгубиле „битката за преживување“ од друг вид), а некои поради деградација на живеалиштата кои човекот ги изменил драматично со своите различни активности.

Секој ден луѓето ширум светот трошат огромни количества на природни ресурси поради што се загрозени една третина од сите животински и растителни видови. Дневно изумираат околу 130 видови.

Прочитајте повеќе:

Twitter Дисплеј

Умност

Максим Горки

Живееме во желба да се богатиме или да стекнеме некое повисоко звање, но малку напор вложуваме за стекнување на повеќе знаење.

Виц блиц

Оргазам и предигра

- Зошто жените глумат оргазам? - Затоа што мажите глумат предигра.

Кутија за пребарување

Живот

« January 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Спортсмен

Најава или Регистрирај се