Урбан еко живот

Урбан свет | 01-06-2011

Урбан еко живот

Новите истражувања и опити, сознанија и решенија се повеќе го затврдуваат ставот дека сепак има перспектива за урбаниот човек. Тој не само што од ден на ден се поинтензивно се справува со секојдневните проблеми кои ги прави самиот со своите дејанија, туку и го подобрува квалитетот на своето живеење. Пред се на еколошки план: -Луѓето кои живеат во градовите не ни забележуваат колку е нечист воздухот што го дишат се до критичната точка. А ризиците по здравјето незабележливо се зголмеуваат.

Избор: живот во град или надвор од него

Урбан свет | 05-05-2011

Избор: живот во град или надвор од него

Кога би можеле да избирате каде да живеете, што побрзо би избрале: град, надвор од град (предградие) или село? Уште поголема дилема: селски град или градско село? Сте размислувале ли колку е опасен градскиот живот? Не е? Размислете зошто (нај)богатите во развиениот свет живеат (по)далеку од урбаните (милионски) центри. Можеби ќе ве разуверат следниве најнови сознанија- резултати од најнови истражувања и ќе направите се за што побрзо да се преселите макар во околината на градот, колку може подалеку од неговото централно подрачје. Најновите истражувања покажуваат дека слабите општествени врски во градовите можат да влијаат врз менталното здравје. Градовите се пренатрупани со луѓе и поради...

Рационално користење на струја

Урбан свет | 28-04-2011

Рационално користење на струја

Штедење на електрична енергијаШтедењето значи намалување на нешто или откажување од нешто на што сме навикнале. Да, од навика има одвика, ама колку што лесно се навикнуваме (ах, тој стандард), многу потешко се одвикнуваме. Освен кога е неминовно, се нема каде, кога, колку, од зорт или нужно зло (нужното добро е за навиката). Современиот- модерниот живот не треба да признава и прифаќа штедење на што било, туку рационално користење или трошење. Тоа наједноставно значи без она што не ни е неопходно, без што можеме. Можеме без се, само со леб, сол, корени и вода? Да, ама тоа (со уште по нешто) не...

Енергетски штедлив дом

Урбан свет | 19-02-2011

Енергетски штедлив дом

Озонски дупки, глобално затоплување, топење на половите... Еден од најголемите планетарни проблеми на денешнината е исцрпувањето на необновливи извори на енергија, но и нивно крајно неодговорно трошење. Како да дејствуваме на локален план за лично да придонесеме за сегашнината и иднината на природата, на нашата природна и работна средина и околина? Доволно е да се воведат некои ситници во нашиот дом, и тоа одвај забележливи, па позитивните ефекти да бидат дури немерливи.

Спецификите на јапонската куќа

Урбан свет | 17-12-2010

Спецификите на јапонската куќа

Во согласност со религиозното, филозофското и социјалното наследство, на градењето на куќа Јапонците му приоѓаат со отворен ум, и тоа тргнувајќи од оној поради кој се прави таа- сопственикот и станарот. Тоа наследство се вградува во едноставноста, ведрината, скромноста, слободата, прилагодливоста, коегзистенцијата, а решавачки е и тн. холистички, ограничен пристап. Додека западната цивилизација тргнува од плацот и зградата на кои човекот мора да им се прилагодува, Јапонија, со својата древна мудрост, тргнува од човекот кому му се гради дом, буквално според негова мерка.

Street art: графити

Урбан свет | 28-10-2010

Street art: графити

Графитите се пораки на јавни површини, во пишувана или ликовна форма. Именувани се според италијанскиот збор „graffito“ што значи чкртање, а коренот го влече од стариот грчки збор „graphein“- пишување. Интересно е дека графитите постојат уште од стара Грција и Рим, а нивната современа историја започна во 1968., со појавата низ њујоршкото метро. Меѓутоа, иако за цртачите претставуваат уметничко дело, во многу земји се сеуште забранети со закон и се третираат како вандализам. Историјата на графитите е позната. Сепак, различни се мислењата токму во врска со нејзиниот почеток: едни сметаат дека настанале во 60-те години на минатиот век во Филаделфија, други во...

Урбан мобилијар

Урбан свет | 21-09-2010

Урбан мобилијар

Станува збор за релативно нов израз кој се однесува на „личната карта“ на еден град. Со него се означува важно, односно главно облежје или симбол на секој град или на дел од него. Најчесто не еден, а повеќе, и преку нив жителите или посетителите доаѓаат во директен контакт со градот или со некој објект (парк, јавна површина, улица, пешачка зона, зелена површина околу јавни и деловни објекти...). Тие симболи неретко се сведуваат на клупи, корпи за отпадоци, киосци, осветлување, огласни паноа, автобуски стојалишта, но во светските метрополи освен нив, дури поважни се делата од тн. улична уметност (street art). Се...

Стручно за употребата на гипсот во ентериерот

Урбан свет | 16-06-2010

Стручно за употребата на гипсот во ентериерот

Познато е дека гипсот е еколошки беспрекорен материјал, воопшто не е штетен за човекот. Меѓу другото, затоа што во услови на зголемена влажност на воздухот тој ја впива влагата, а кога релативната влажност опаѓа, тој ја ослободува акумулираната влага. Натаму, мошне позитивна и погодна карактеристика на гипсот е неговата исклучителна постојаност на високи темпеатури. Имено, гиспот содржи висок процент на вода, кој кај гипс-картонските плочи со дебелина од 15 милиметри изнесува неколку литри на квадратен метар. Во случај на пожар водата дејствува самозгасливо. Поради тоа овој материјал се смета за огноотпорен и се користи како противпожарна заштита на елементите кои...

Боите во куќниот амбиент

Урбан свет | 30-04-2010

Боите во куќниот амбиент

Боите во станот можат да бидат показатели на тоа дали сте вие некој кого го интересира само практичната или, пак, и естетската функција на предметите. Исто како кога, со задача да купите сијалица, би се нашле во продавница и би рекле: „Ма, важно е само ние да обезбедиме светлина“. А можете да знаете и каков модел навистина ве интересира! Можете да знаете кои бои се во палетата на вашата личност!

Состојби на и траги од урбаниот- модерниот живот

Урбан свет | 18-04-2010

Состојби на и траги од урбаниот- модерниот живот

Податоци од 2007-ма година кои во меѓувреме многу не се променети, па мошне валидно ја илустрираат: -незавидната состојба на урбаната живеачка;-проблемот на абортусите и загрозата на жените од нив;-самоубиствата;-пушењето на цигари; и за-„строгиот изглед“ на полицајците.-Над 12 милиони жени во Турција се домаќинки и немаат никаква друга професија надвор од домот, јави турската телевизија Си-Ен-Ен Турк, повикувајќи се на податоците од турскиот Државен статистички институт. Оваа бројка опфаќа 45% од невработеното население во Турција.

Веб сајтов ПАНОПТИКУМ е енциклопедиски сајт. Датумите на објава се само ориентација за моментот на запишување на пронајденото како енциклопедиска единица. Добредојдовте! Уживајте. Љупчо Димитровски

Twitter Дисплеј

Умност

Конфучиј

Подобро е да се сака вистината, одошто да се знае.

Виц блиц

На нудистичка плажа

Буле со родителите првпат е на нудистичка плажа. По 30 минути играње в песок доаѓа кај татко му и го прашува: -Тато, зошто некои чичковци ја имаат онаа работа поголема, а...

Кутија за пребарување

Бизар

Енциклопедија

Политоника

ОФРА ХАЗА

05.07.2016

ОФРА ХАЗА

Офра Хаза (хебрејски:, עפרה חזה; арапски:: عوفرة حازة) е родена на 19....

Клик за повеќе

Ука и поука

Не е бричено, ами стрижено

05.07.2016

Не е бричено, ами стрижено

Ето како се инатила една жена. Мажот је видел едно дете гологлао, брич...

Клик за повеќе

Забава

05.07.2016

За убавите жени

Таа е предизвик, ја негира, ја ништожува рамнодушноста во нејзината пр...

Клик за повеќе

Живот

Спортсмен

Здравје

Едукатор

Најава или Регистрирај се