Филмска легенда: Тони Кертис

Тони Кертис (англ.Tony Curtis, 3.6.1925-30.9.2010.), американски филмски и телевизиски глумец, е роден како Бернард Шварц. Роден е во еврејско семејство во Бронкс, како дете...

„Tатко на сите комедиографи“

Римскиот комедиограф Тит Макциј Плаут, роден помеѓу 254-тата и 251-та  година пр.н.е., умрел во 184-тата година пр.н.е., извршил најголемо влијание во сите книжевности на...

Бертранд Расел

Тој е роден на 18. мај 1872., во Трелек, Велс, а умрел на 2. февруари 1970. во Пенридендрет, Велс. Филозофија и математика студирал  во...
Johan Gutenberg

Јохан Гутенберг

Јохан Гутенберг е германски печатар, изумител на типографијата (вистинско име: Јоханес Генсфлајш зур Ладен зум Гутенберг, гер. Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg). Роден...

Еден од големите умови на нашево време: Стивен Хокинг

Кој е Стивен Хокинг? Позната е неговата животна и творечка биографија. Карл Саган, од Униерзитетот Корнел Итака во Њујорк, зборувајќи за својата средба со...

Вантрешниот монолог

Многу непознаници за него што треба да се надминат:Станува збор за обид за книжевно изразување на потсвесни процеси, односно процеси на човечката свест во...

Болки во нозете

Честа болка кај возрасните: болки во нозете. Како да се спречат?Голем број луѓе, почесто во поодминати години, често се жалат на болки во нозете,...

Ден и ноќ

Skip to content