Пастел

Пастелот (тал. pastello) е уметничко дел изработено со пастелни бои.Пастелна боја е писалка или креда во боја, всушност обликувано тесто од редуцирани врзовни пресувани...

Вистина

Секое време е време на вистината, за вистината. Секое со неа, пред неа, а и зад неа додека не се открие. Во секое време,...

Основни сознанија за свеста и совеста

Свеста е севкупност на доживувања (психички процеси) во поединецот (индивидуална свест) или социјалната заедница (колективна свест).Совеста е субјективна свест за доброто и лошото, внатрешна реакција на...

Од историјата на есејот

Точно се знае кога настанал есејот: во март 1571. година. Имено, тогаш големиот писател Монтењ почнал да ги редактира своите есеи. Четврт век подоцна во...

Непознато за познатите: Шарл Бодлер

Авторот на „Цвеќиња на злото“, најславната стихозбирка во историјата на француската книжевност, во периодот на непорекливата слава постојано влегувал од скандал во скандал, а...

„Танец“

Македонската национална установа за народни игри и песни ансамбл „Танец“ е основана на 24.03.1949. година, со Одредба издадена од властите на 3. март 1949....

Болки во нозете

Честа болка кај возрасните: болки во нозете. Како да се спречат?Голем број луѓе, почесто во поодминати години, често се жалат на болки во нозете,...

Ден и ноќ

Skip to content