Книжевен речник: историја, теорија, критика

Да се позанимавам со науката за литературата, основните сознанија за неа. Кој е поттикот за тоа? А зошто би морало да има поттик? Онака, во...

Основи на книжевната критика

Таа мошне често се дефинира како „оној дел од науката за книжевноста кој служи како спојница помеѓу книжевното дело и читателот“. Почивајќи на оние...

Пастел

Пастелот (тал. pastello) е уметничко дел изработено со пастелни бои. Пастелна боја е писалка или креда во боја, всушност обликувано тесто од редуцирани врзовни пресувани...

Љубовта сепак не е слепа

Едно истражување од страна на компанијата „Harris Interactive“ го урна митот дека за успешна врска е потребна само љубов. Истражувањето собра повеќе од 1.000...

Волтер за ентузијазмот

Франоса Мари Аруе Волтер е француски филозоф, книжевник и историчар, најзначаен претставник на просветителството. Роден е на 21. ноември 1694., а умрел на 30....

За иконата и фреската

Иконата е религиозна претстава, обично насликана на плочести парчиња дрво или на платно. Направена е според однапред утврдени канони, а се почитува во православните...