Ориентацијата на животните и магнетните полови на Земјата

Земјиното магнетно поле луѓето го користат само со помош на компас, а животните можат да го препознаат, односно усвојат за навигација уште од раѓање....

Лошите сеќавања можe да се научат да се заборават

Човечкиот мозок е снабден со механизам кој му овозможува свесно да ги избрише травматизирачките сеќавања, тврдат авторите на една студија објавена во Соединетите Американски...

Зошто црвенееме?

Зошто црвенееме кога ни е непријатно или кога сме во присуство на некој што ни е привлечен? Одговор нема, иако се знае дека физички...

Староста и осаменоста

Мислата на големиот Хорхе Луис Борхес „Староста е еден вид самотија“ би можеле да ја „продолжиме“ со сознанието дека токму во староста како самотија...

Правила за исполнет живот

Што е тоа исполнет живот? Висок стандард, задоволување на сите потреби, од најмали до најголеми? Живот со многу мигови на радост, ведрина, љубов? Само...

Мудроста и староста

Со годините и мудроста е поголема, подлабока, повредна? Да...ама сепак не.Едни научни истражувања потврдуваат, други оспоруваат. Колку постар, толку помудар? Да? Постарите се помудри...

Болки во нозете

Честа болка кај возрасните: болки во нозете. Како да се спречат?Голем број луѓе, почесто во поодминати години, често се жалат на болки во нозете,...

Ден и ноќ

Skip to content