Во нас гени, ама и меми!

Што се меми?Можеби првпат читате, а ги открил односно именувал и дефинирал Ричар Давкинс (Richard Dawkins) уште во 1976. година, во својата книга „Себичниот...

Клеопатра VII

Прочуената египетска кралица од династијата Птоломеј е родена во 69. г.пр.н.е., а умрела во 30.г.пр.н.е. Владеела од 51.г.пр.н.е., најнапред како совладетел на својот брат...

Доказ

Нешто не вреди ако не се докаже со нешто. Дури и кажувањето не може без докажување. Доказот е услов за прифаќање или неприфаќање на...

Нeжидерско езеро

Каде се наоѓа Нежидерското езеро?-Тоа лежи на австриските Алпи, австриско-унгарската граница. Со својот поголем дел се наоѓа во Градишќе, во Австрија.Станува збор за плитко...

Петмина вистински владетели од сенка кои ја обележале историјата

А можеби не сте ни чуле за некои од нив...- Распутин - Олимпија - Шарл Морис д Талејран-Перигорд - Јелу Чукаи - Големиот везир Ај1. Човекот зад Цар Николај...

Оптимизмот

Во општото и конвенционалното значење отпимизмот е став кој ги изразува добрите страни во човекот или општеството; подготвеност сѐ да се види како добро; на...